Szynka dojrzewająca 36 mies. ze świń Pata Negra, 75 g
Szynka klasy premium. 100% mięsa iberyjskiego De Bellota. Naturalny proces dojrzewania i wyjątkowy gatunek czarnej świni żyjący na wolności.
Jamon Iberico De Bellota 100%, 36 miesięcy - czyli szynka iberyjska w 100 % wytworzona ze świń rasy Pata Negra, dojrzewająca minimum 36 miesięcy. Naturalnie słodka i krucha. Słoność i słodycz balansują się tu idealnie i sprawiają, że szynkę tę można degustować bez dodatków. Jest rarytasem na desce hiszpańskiego tapas.
Inny przepis jaki polecamy to:
- makaron mafaldina
- śmietana 30 %
- oliwa extra virgin np. Manzanilla
- serrano iberyjskie 36 mies.
- pomidory cherry
- tymianek
Szynka serrano im dłużej dojrzewa tym jest bardziej słodka i krucha. Polecamy wyjąć ją z lodówki przed degustacją i pozwolić żeby naturalny tłuszcz i aromat uwolnił się pod wpływem ciepła. Smacznego :)
Co oznacza "gatunek De Bellota"?
To Szynka kwalifikowana do produktów najwyższej klasy gourmet. Wytwarzana jest z iberyjskiej rasy świń zwanych Pata Negra, czyli czarna noga. Ten gatunek hodowany jest w lasach dębowych na wolnym wybiegu gdzie te pól-dzikie świnie, odżywiają się wyłącznie ziołami, oliwkami i żołędziami.
Tradycyjny proces ze znakiem jakości D.O. (denominacion de origen)
Następnie mięso poddawane jest wielo-etapowemu procesowi solenia, osuszania i starzenia aby później dojrzewać od 6 - 30 miesięcy. Szynka Iberyjska, jest chronionym prawem unijnym produktem regionalnym i może być produkowana tylko w Hiszpanii i tylko w 4 małych regionach. Spełniają one warunki klimatyczne i trudnią się tym fachem od lat.
Dla doskonałego połączenia potraw i wina z naszą hiszpańską szynką Cebo de Campo, dojrzewającą przez 36 miesięcy, enolog poleca wytrawne wino, na przykład z regionu Andaluzji. Jeśli wolisz francuskie, to polecamy wino z Jury.
„Hiszpańska szynka GRAN RESERVA dojrzewająca 36 miesięcy to wysokiej jakości wyrób, który zadowoli każdego amatora i eksperta! Długie leżakowanie przez 36 miesięcy pozwala na rozwinięcie subtelnych aromatów i naturalnej słodyczy. Można ją jeść przez cały rok na każdą okazję".
Rémi Chambouvet , Maître Coupeur de jambon (mistrz krojenia szynki iberyjskiej De Bellota)
Możesz także połączyć hiszpańską szynkę i bąbelki! Świeżość wytrawnych, musujących białych win świetnie komponuje się z naturalnym tłuszczem naszej hiszpańskiej szynki GRAN RESERVA.
Dojrzewanie: 36 mies.
♥ ZOBACZ TAKŻE
Wyjątkowe oliwy smakowe - LISJAK, Słowenia
Kliknij link