Oliwa z oliwek do picia

Jaka oliwa z oliwek jest dobra do picia?

Picie oliwy z oliwek pozwala pokryć dzienne zapotrzebowanie na tłuszcze. Co istotne, jest to zdrowy typ tłuszczu, pozbawiony nasyconych kwasów tłuszczowych, które w istotnym stopniu przyczyniają się do powstawania otyłości i chorób metabolicznych. Należy jednak zaznaczyć, że do picia najlepsza jest oliwa extra virgin, ponieważ nie podlega rafinacji, dlatego nie traci swoich unikatowych właściwości. Polecamy wysokiej jakości oliwy hiszpańskie dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego, które można pić, ale sprawdzą się również jako dodatek do sałatek, sosów oraz dipów.

Czy dzieci mogą pić oliwę z oliwek?

Dzieci mogą pić oliwę z oliwek, co więcej – jest ona istotnym elementem ich diety, ponieważ ich zapotrzebowanie na tłuszcze wynosi około 30-35% i jest zdecydowanie wyższa od zapotrzebowania osób dorosłych. Ponadto jest to naturalny specyfik pozwalający na pozbycie się zaparć u malucha. Wystarczy do przygotowanego posiłku dodać 2 łyżki tego płynnego złota, aby wspomóc perystaltykę jelit, a przy tym wzbogacić smak przyrządzonego dania. Starsze dzieci mogą wypić ją również bezpośrednio z łyżki. Warto dodać, że wymieniony rodzaj roślinnego tłuszczu cechuje wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozwalają łagodzić objawy alergii oraz astmy, wspomagają również rozwój układu nerwowego, wzmagają u dzieci odporność.

Kto powinien pić codziennie oliwę z oliwek?

Oliwę z oliwek powinny pić przede wszystkim osoby zmagające się z miażdżycą, ale także te zmagające się ze schorzeniami kardiologicznymi, ponieważ wykazuje ona działanie przeciwzapalne. Ponadto jej składniki pozwalają na widoczne zmniejszenie frakcji tak zwanego złego cholesterolu. Polecana jest także osobom chorującym na cukrzycę, chorobę Alzheimera, czy zmagających się ze schorzeniami układu pokarmowego. Specjaliści wskazują, że wspomaga procesy detoksykacyjne zachodzące w wątrobie, a także perystaltykę jelit.

Jak degustować oliwę z oliwek?

Degustowanie oliwy jest jednym z najistotniejszych aspektów wyboru odpowiedniego produktu, który zamierzamy wykorzystywać w kuchni, czy pić w celach zdrowotnych. Tego rodzaju tłuszcze roślinne różnią się nieco smakiem oraz aromatem w zależności od tego, z jakiej odmiany oliwek powstały, w jakim regionie rosły drzewka oliwne, a nawet na jakim typie gleby. Aby poznać cały bukiet aromatów, dobrze jest proces degustacji przeprowadzać, gdy osiągnie ona temperaturę około 30 stopni Celsjusza. Płynne złoto rozlewa się do kieliszków wykonanych z kolorowego szkła, ponieważ dla wielu osób kolor oliwy wpływa na osąd w kwestii smaku. Poszczególne rodzaje produktów nieco różnią się barwą – od żółtej po jasną zieleń. Nie należy jednak próbować oliwy w pomarańczowym kolorze, ponieważ wskazuje to na jej zepsucie. Konieczne jest powąchanie produktu. Powinien mieć lekki zapach z nutą świeżości, następnie możemy ją skosztować. Dobra oliwa nie zostawia nieprzyjemnego, tłustego uczucia na ustach. Zamiast tego powinna być lekka i przyjemna w smaku.

Sprawdź inne produkty z naszej oferty:

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek extra virgin