Tuńczyk w oliwie z oliwek

Czy tuńczyk w oliwie z oliwek jest zdrowy?

Ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszej diecie, co wynika z obecności w ich mięsie wielu mikro- i makroelementów o działaniu prozdrowotnym. Dotyczy to także tuńczyka – mięso tej ryby ma niską wartość kaloryczną, a przy tym bardzo dużą zawartość białka, dlatego chętnie wybierana jest przez osoby będące na diecie. Warto wspomnieć również o dużej ilości witaminy D oraz niezbędnych nienasyconych kwasów omega-3, zwłaszcza DHA i EPA. Dzięki nim nasz odporność na czynniki chorobotwórcze jest większa, zmniejsza się także zawartość cholesterolu we krwi, wymienione kwasy mają także ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy naszego mózgu, w znacznym stopniu ograniczamy również ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych.

Dobroczynny efekt tych związków podbija oliwa z oliwek, która tworzy zalewę dla tuńczyka. Jest ona bogata między innymi w polifenole, co w połączeniu ze składnikami odżywczymi obecnymi w mięsie ryby, daje nam finalnie produkt o działaniu prozdrowotnym i wybornym w smaku. Oliwa z oliwek, zwłaszcza extra virgin charakteryzuje się ziołowym (często także owocowym) aromatem, przez co nadaje tuńczykowi wyjątkowego smaku.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze produktu wysokiej jakości?

Wybierając tuńczyka z zalewie, w pierwszej kolejności zwracajmy uwagę na to, aby opakowanie produktu było zamknięte w sposób hermetyczny. Najczęściej są to puszki, ale także słoiki, gdzie dokładnie możemy ocenić stan przechowywanej ryby. Równie istotny jest rodzaj zastosowanej zalewy. Powinna to być oliwa z oliwek, która gwarantuje trwałość produktu i zachowanie pełnię wartości odżywczych ryby. W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz wysokiej jakości tuńczyka w oliwie z oliwek, idealną do tapasów, jak i dań głównych. Delikatne w smaku mięso wzbogacone jest w najlepszą hiszpańską oliwę z Haciendy Guzmán.

Jak jeść tuńczyka z puszki?

Tuńczyk z puszki daje nam wiele możliwości przyrządzania przekąsek oraz dań. Najprostszy sposób to rozgniecenie go widelcem wraz z dodatkiem oliwy i położenie na kromce chleba lub grzance z dodatkiem zielonej cebulki i plastrów pomidora. Jest to idealna propozycja na śniadanie oraz kolację, ale wspomnianą pastę można wykorzystać także do położenia na niewielkich krakersach.

Poszarpane kawałki ryby dobrze jest wykorzystać do lekkich sałatek na bazie sałaty rzymskiej, lodowej, czy dębowej pełnej innych warzyw. Taki tuńczyk znacznie zwiększy zawartość białka takiego dania, co jest doskonałym rozwiązaniem dla osób dbających o linię – posiłek będzie pełen witamin i niezbędnych składników odżywczych, a przy tym jego kaloryczność będzie niewielka. Polecamy wykorzystać tuńczyka w oliwie z oliwek do przygotowywania bardzo szybkich dań głównych. Po otwarciu puszki dobrze jest kilka łyżek zalewy wylać na patelnię, dodać kilka plasterków czosnku oraz pokrojoną drobno cebulę oraz pomidory koktajlowe. Jednocześnie ugotujmy makaron spaghetti – chochelka wody pochodząca z gotowania pozwoli stworzyć lekki sos. Całość sosu mieszamy z makaronem, dodajemy kawałki tuńczyka i podajemy na głęboki talerz. Takie danie jest bardzo szybkie w wykonaniu, a przy tym wykwintne w smaku, przez co sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Warto wspomnieć także o tym, że tuńczyk w zalewie z oliwy może nadać finalnego akcentu tradycyjnym polskim daniom. Porcję ryby można położyć na przykład na plackach ziemniaczanych, czy z cukinii.

Sprawdź inne produkty z naszej oferty:

- Hiszpańskie chorizo

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Sardynki w oliwie z oliwek

- Owoce morza w oliwie z oliwek