Sery Manchego

Co to jest hiszpańskie manchego?

Sery manchego to wizytówka hiszpańskiej kuchni, a przy tym jeden z produktów charakterystyczny dla kuchni całego Basenu Morza Śródziemnego. Powstaje z mleka owczego i poddawany jest procesowi dojrzewania w różnych okresach czasu, co nadaje mu wyjątkowego, głębokiego smaku. Według szacunków manchego ser stanowi ponad 1/3 krajowej produkcji serów w Hiszpanii, podbijając kubki smakowe nie tylko mieszkańców tego kraju – obecnie największy eksport tego wyjątkowego produktu odnotowuje się w Stanach Zjednoczonych, jednak z łatwością ser manchego można kupić także w Polsce.

Rodzaje sera owczego manchego

Ser manchego hiszpański występuje w różnych wariantach w zależności od stopnia dojrzewania:

  • Ser manchego fresco jest krótko dojrzewającym produktem, który powstaje z owczego surowego mleka artesano. Ma on orzeźwiający, lekki smak, dlatego idealnie sprawdza się do spożycia w porze letniej. Jednak z uwagi na fakt zastosowania świeżego, surowego mleka ma on dosyć krótki termin przydatności do spożycia, dlatego jest to typowy produkt lokalny, spotykany w Hiszpanii.
  • Produkty dojrzewające w okresie od 1 do 3 miesięcy znane są pod określeniem sera manchego semicurado. Znacznie dłuższy okres dojrzewania, sięgający 6 miesięcy odnosi się do sera manchego curado, zwanego także „starym serem”.
  • Ser manchego artesano powstaje z surowego mleka, ale dojrzewa znacznie dłużej, nawet 12 miesięcy, zyskując mocny, orzechowy aromat.

Czy manchego to mocny ser?

Ser hiszpański manchego ma charakterystyczny smak, który jest tym mocniejszy, im dojrzalszy jest ser. Produkowany jest on w formie charakterystycznych krążków z brązową, tłoczoną skórką. Wraz z dojrzewaniem hiszpańskiego manchego staje się on bardziej orzechowy i skoncentrowany w smaku, ale jednocześnie również bardziej kruchy, co wynika z faktu, że zaczynają wytrącać się kryształy wapnia oraz soli. Młodsze warianty sera owczego są zdecydowanie bardziej oleiste. Bez wątpienia warto testować poszczególne warianty dojrzewającego sera hiszpańskiego manchego, aby znaleźć odpowiedni produkt, który będzie odpowiadał naszym kubkom smakowym.

Czy ser dojrzewający manchego jest zdrowy?

Ser dojrzewający manchego to bardzo zdrowy produkt spożywczy, głównie z uwagi na fakt, że zawiera wysoką ilość białka, które jest niezbędnym składnikiem spożywczym naszej diety, wykorzystywanym jako budulec dla organizmu.

Okazuje się, że owczy ser manchego ma niską zawartość laktozy, dlatego jest polecany osobom zmagającym się z nietolerancją tego cukru. Bogaty jest także w witaminy A, D oraz E, jest także bogatym źródłem wapnia, co jest istotną wskazówką zwłaszcza dla seniorów, aby wzbogacić swoją dietę o dodatkową ilość tego pierwiastka, co ma istotne znaczenie dla kondycji kości.

Gdzie kupić ser manchego?

Ser manchego można kupić w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa. Polecamy zwłaszcza ser dojrzewający manchego DOP Semi-curado 250 g, który ma delikatną konsystencję i wnętrze w kolorze kości słoniowej oraz kremowy smak, odpowiadający preferencjom większości konsumentów. Jest to produkt pakowany próżniowo, który zachowuje świeżość na bardzo długi czas. Cena sera manchego w naszej ofercie to 44 złote, jednak zachęcamy do śledzenia naszego asortymentu, ponieważ dostępność poszczególnych produktów, jak i ich cena mogą się zmieniać.

Poznaj także inne produkty z naszej oferty:

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z pierwszego tłoczenia

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- La Belle Iloise

- Sery dojrzewające

- Hiszpańskie sery dojrzewające

- Hiszpańskie szynki