Oliwy z Istrii
Oliwa z Istrii – płynne złoto znane na całym świecie ze swoich właściwości
Istryjska oliwa jest jednym z najstarszych produktów spożywczych, znanych już starożytnym Rzymianom i Grekom, którzy chętnie korzystali z dobrodziejstw tego płynnego złota. Istria to półwysep należący w większości do Chorwacji, który znany jest z ekologicznej hodowli zwierząt i uprawy roślin, dlatego powstająca tam oliwa jest najwyższej klasy, pozbawiona jest również zanieczyszczeń, czy metali ciężkich. Jest ona flagowym produktem tego regionu, który jest wielokrotnie nagradzany w europejskich i światowych konkursach. Dlatego bez wątpienia warto zwrócić uwagę na to płynne złoto, które sprawdzi się w wielu daniach – zarówno na bazie owoców morza, jak i mięs, ale także w sałatkach i tapasach.
Co wyróżnia oliwę z Istrii?
Oliwa z Istrii ceniona jest przez konsumentów ze względu na szereg zalet wyróżniających ten produkt:
- W oczy rzuca się żywy, zielonkawy kolor, dlatego rewelacyjnie prezentuje się na talerzu podczas degustacji, a także w białych naczynkach przeznaczonych dla gości.
- To płynne złoto cechuje bardzo świeży aromat – podczas próbowania wyczuwalne są nuty zielonych oliwek, ale także świeżych ziół i skoszonej trawy oraz nuty owocowo-orzechowe, w tym zielonych jabłek, bananów, migdałów, wanilii, a nawet cykorii.
- Smak istryjskiej oliwy jest odpowiednio wyważony, który cechuje średni poziom goryczki w połączeniu z nutą orzeźwienia oraz pikantnym finiszem.
Przez wielu turystów oliwa z Istrii uważana jest wprost za „smak Chorwacji” i traktowana jest jako dobro narodowe. Poza wybitnym smakiem warto wspomnieć, że zawiera dużą ilość polifenoli, witamin oraz innych substancji odżywczych, które pozwalają utrzymać nas w dobrym zdrowiu. Dlatego sprawdzi się do wzbogacania potraw o nowe nuty aromatyczne, ale pozwala także dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych o dobroczynnym działaniu.
Gdzie kupić oliwę z Istrii?
Osoby poszukujące oliwy z Istrii mogą kupić ją w internetowym sklepie Jaka Oliwa. Nasze produkty powstają na bazie owoców ekstrahowanych na zimno w temperaturze poniżej 22 stopni Celsjusza, dlatego zachowuje wszelkie składniki odżywcze o prozdrowotnym działaniu. Są to produkty z nutami smakowymi, jednak nie są one aromatyzowane, a zamiast tego mają dodatki soku lub ziół, czy przypraw, co czyni je produktami absolutnie bezkonkurencyjnymi na rynku oliw smakowych. Najlepiej sprawdzają się w daniach z grillowanych warzyw, ryb i mięs, ale można wykorzystać je także do sałatek, które będą przywodzić na myśl słoneczną Chorwację. Wystarczy pokroić w plastry pomarańcze, cebulę oraz oliwki i całość skropić oliwą z pomarańczą Lisjak oraz wykończyć danie solą i pieprzem. Taka potrawa idealnie sprawdzi się na lunch w słoneczne dni i z pewnością dostarczy wielu witamin naszemu organizmowi.
Poznaj także inne produkty z naszej oferty: