Białe octy winne

Jaki to jest biały ocet?

Białe octy to głównie produkty otrzymywane z białego wina, które różnią się od produktów spirytusowych smakiem i zapachem. Mają one dosyć łagodny aromat, dlatego sprawdzają się w wielu różnych daniach, także w przypadku osób, które zmagają się z nadwrażliwością żołądka.

Jak wygląda biały ocet?

Biały ocet winny ma przezroczystą barwę, jednak nierzadko przybiera również lekko żółtawe zabarwienie. Wiele w tej kwestii zależy od tego, z jakiego wina powstał ocet, a także od tego, jak długo dojrzewał. Na podstawie wyglądu ocet biały winny można pomylić z produktami fermentacji spirytusowej, jednak w odróżnieniu od octu spirytusowego, ocet z białego wina ma wyraźnie łagodniejszy smak i aromat, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby zmagające się ze schorzeniami ze strony układu trawiennego.

Jak powstaje biały ocet winny?

Winny biały ocet powstaje z wina białego, ale także mieszanek różnych gatunków win znanych pod nazwą „wine stock”. Proces powstawania opiera się na procesach fermentacji oraz utleniania. Wyciągi z owoców poddawane są procesom destylacji, kiedy to zamieniają się one w alkohol. Następnie w dużych stalowych kadziach alkohol wystawiany jest na działanie tlenu, co skutkuje zamianą alkoholu w ocet.

Białe octy winne mają zróżnicowaną kwasowość, określaną na poziomie między 5 a 7 procent. W zależności od odmiany winorośli, finalnie winny ocet biały może być idealnie przezroczysty lub mieć delikatnie żółtawy kolor, różnią się również pod względem złożoności aromatu. Poszczególne warianty tego rodzaju produktów spożywczych łączy jednak jedno – mają one stosunkowo łagodny posmak, co świetnie sprawdza się w wielu dressingach o subtelnych nutach.

Do czego ocet winny biały?

Ocet z białego wina gronowego idealnie sprawdza się przede wszystkim w sałatkach i surówkach. Warto przygotować z nich między innymi sos winegret – tradycyjna wersja to proporcje 3:1 – na 3 łyżki oliwy przypada 1 łyżka białego winnego octu. Taką bazę można w prosty sposób udoskonalić, dodając łyżeczkę miodu, czy musztardy. Całość miesza się w małym słoiczku aż do powstania gęstej emulsji. Zaletą takiego sosu na bazie octu winnego białego jest to, że oblepia kawałki sałaty oraz warzyw, podkreślając tym samym smak i aromat całego dania. Co ciekawe, można dodać biały ocet winny także do czerwonego barszczu. W ten sposób wzbogaca się smak zupy, akcentując jej słodkie nuty, ale także utrwala się ciemny kolor barszczu, co jest dobrą wskazówką, którą można wykorzystać podczas przygotowywania postnych potraw w okresie świąt Bożego Narodzenia. W daniach doskonale sprawdzi się również biały ocet balsamiczny o gęstszej konsystencji, którego można wykorzystać na przykład do stworzenia glazury w potrawach, czy do tworzenia dodatkowej warstwy smaków na desce serów z owocami, czy wytwornymi wędlinami.

Właściwości prozdrowotne octu białego winnego

Białe octy winne od setek lat znane są ze swojego prozdrowotnego działania. Polecane są one osobom zmagającym się z nadciśnieniem i miażdżycą, ponieważ zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo ocet winny biały wspomaga procesy trawienne, zapobiega wzdęciom i poprawia pracę wątroby. Wpływa także na oczyszczanie organizmu z toksyn i poprawę działania serca.

Poznaj także inne produkty z naszej oferty:

- Octy

- Octy balsamiczne

- Hiszpańskie sery dojrzewające

- Hiszpańska szynka serrano

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

- Oliwy smakowe