Makrela

Czy makrela w puszce jest zdrowa?

Makrela jest zaliczana do grupy ryb tłustych, która zawiera dużo kwasów tłuszczowych o pozytywnym działaniu, głównie omega-3. Ponadto jest źródłem białka niezbędnego do codziennego funkcjonowania organizmu, ale także witaminy D wpływającej pozytywnie na stan naszych kości oraz szeregu innych składników, pozwalających utrzymać nasz organizm w dobrym stanie, oczywiście uwzględniając odpowiednio zbilansowaną dietę. Jest to zatem bardzo zdrowy element naszej diety, który warto włączyć do codziennego menu, dodając do posiłków makrelę z puszki, która ma wyborny smak i aromat.

Co można zrobić z makreli w puszce?

Makrela z puszki daje nam szerokie pole do popisu pod względem przyrządzania różnych dań, zarówno jeśli chodzi o przekąski, jak i dania główne. Świetnie sprawdzi się do przyrządzania różnego rodzaju potraw, sałatek, o których wspomnimy poniżej, ale także dań głównych. Wystarczy do sosu pomidorowego z dodatkiem czosnku, cebuli oraz ziół dodać rozdrobnioną na mniejsze kawałki makrelę, ale tak, aby się delikatnie ogrzała. Taki sos to bardzo szybki i wyśmienity sposób na danie dla całej rodziny, które będzie także zdrowe.

Jak zrobić pastę z makreli w puszce?

Pasta z makreli to świetny sposób na urozmaicenie np. codziennych śniadań, ponieważ w ten sposób dostarczymy sobie niezbędnych składników odżywczych oraz energii na cały poranek. Do przygotowania pasty z makreli w puszce potrzeba:

  • 1 puszki makreli (najlepiej w sosie własnym)
  • Pół cebuli
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 lub 2 ogórki kiszone
  • Przyprawy do smaku – sól oraz pieprz
  • Majonez i opcjonalnie sól.

Rybę wyjmujemy z puszki, odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem w misce. Jajka, cebulę oraz ogórki drobno kroimy i wrzucamy do miski. Dodajemy majonez, aby składniki dobrze się połączyły, można dodać także musztardę, aby wyostrzyć smak dania. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy i wykładamy porcję pasty na pełnoziarniste pieczywo.

Jak zrobić sałatkę z makreli w puszce?

Dodatek makreli w puszce doskonale sprawdza się w sałatkach – wystarczy rozdrobnić ją widelcem, połączyć z pokrojonymi warzywami, na przykład pomidorami, ogórkami, czy cebulą, dodać do poszarpanej sałaty rzymskiej i skropić całość wysokiej jakości oliwą. Jeżeli sięgamy po makrelę w puszce doprawianą ziołami, winem, czy oliwą, nie musimy całości mocno doprawiać, ponieważ w tym przypadku ryba jest głównym nośnikiem smaku.

Czy makrela z puszki jest lekkostrawna?

Makrela z puszki jest lekkostrawna z powodu wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają oczyszczać jelita i jednocześnie wykazują działanie przeciwzapalne. Warto jednak stawiać na produkty z niewielką zawartością soli, która może zwiększać skłonności do zaparć. Produkty o takich cechach można znaleźć w internetowym sklepie Jaka Oliwa, który oferuje wyborne przekąski, głównie z Hiszpanii. Oferujemy kilka różnych wariantów, w tym produkty z:

  • Curry i migdałami
  • Miętą i cytryną
  • Sosem pomidorowym i ziołami
  • Białym winem i ziołami.

Każdy produkt różni się aromatem, dlatego konsumenci z łatwością będą mogli znaleźć idealną dla siebie makrelę w puszce, którą dodadzą do kanapek, sałatek, czy dań głównych.

Poznaj także inne produkty z naszej oferty:

- Ryby w puszce

- Tuńczyk w oliwie z oliwek

- Sardynki w oliwie z oliwek

- Owoce morza w oliwie z oliwek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek extra virgin