Owoce morza
Jakie owoce morza są najzdrowsze?
Owoce morza, podobnie jak ryby są cennymi składnikami naszej diety, ponieważ są bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały. Wykazują działanie przeciwzapalne, dzięki czemu ich spożycie polecane jest osobom ze schorzeniami ze strony układu sercowo-naczyniowego. Do grupy owoców morza zaliczamy między innymi:
- Małże – ostrygi oraz mule.
- Skorupiaki, na przykład homary, krewetki, czy kraby.
- Głowonogi, w tym ośmiornice i kałamarnice.
Każdy z tych produktów wykazuje działanie o korzystnym wpływie na nasze zdrowie, jednak za najzdrowsze uważa się kraby i krewetki, które mają niewielką wartość energetyczną, ale dostarczają wysoką ilość białka naszemu organizmowi. Warto wspomnieć także o ostrygach i małżach świętego Jakuba, czyli przegrzebkach, które są źródłem kwasów omega-3.
Jak często można jeść owoce morza?
Według specjalistów od zdrowego żywienia, powinno się jeść owoce morza nie więcej niż 2 lub 3 razy w tygodniu, w porcjach na przykład po 150 gramów. W ten sposób można włączyć do swojej diety około 250 miligramów kwasów omega-3, które minimalizują ryzyko pojawienia się chorób serca, poprawiają stan naszego mózgu oraz wzroku, ponadto dzięki nim możliwe jest szybsze uporanie się z infekcjami, ponieważ kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne.
Czy owoce morza z puszki są lekkostrawne?
Owoce morza z puszki są lekkostrawne ze względu na wysoką zawartość białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Mają również niską zawartość tkanki łącznej, która może być trudna do strawienia. Nieco trudniej trawią się ośmiornice, czy kalmary, jednak bez obaw możemy je spożywać nawet wtedy, gdy zmagamy się ze schorzeniami ze strony układu pokarmowego. Należy jednak pamiętać o tym, aby wybierać produkty ze sprawdzonych źródeł, które pozbawione będą zanieczyszczeń, które negatywnie wpływają na smak dań oraz sposób ich trawienia.
Z czym można jeść owoce morza w puszce?
Owoce morza w puszkach pozwalają cieszyć się wybornym smakiem szlachetnych produktów, które pochodzą między innymi z rejonów Hiszpanii.
Można jeść je na różne sposoby:
- Świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska – można jeść ją z grzankami i odrobiną oliwy, najlepiej extra virgin.
- Można wykorzystać ją do dań głównych, na przykład makaronów z dodatkiem świeżych ziół, na przykład natki pietruszki. Można dodawać je także do zup, zapiekanek oraz sałatek na bazie sosów majonezowo-czosnkowych, czy z oliwy.
W internetowym sklepie Jaka Oliwa konsumenci znajdą wyśmienite mule w hiszpańskim sosie na bazie pomidorów, wina oraz cebuli. Można jeść je jako dodatek do sałatek, czy jako przekąska do pieczywa. Oprócz nich polecamy również ośmiornicę po galicyjsku, czyli składnik typowego hiszpańskiego tapas. Ośmiornica jest grillowana, pokrojona na kawałki i doprawiona przyprawami oraz papryką i cebulą. Taka przekąska to rewelacyjny dodatek do bagietki, czy makaronu farfalle.
Zobacz także inne produkty z naszej oferty: