Oliwa z oliwek BIO

5 faktów o oliwie z oliwek bio

Współczesny konsument to świadomy konsument, dlatego swoją uwagę przywiązuje nie tylko do jakości, ale także do pochodzenia kupowanych produktów. Jednym z nich jest organiczna oliwa, znana również pod nazwą „oliwa organic”, czy „oliwa bio” – wszystkie te określenia dotyczą jednego typu produktu, który bez wątpienia powinien znaleźć się w diecie każdego z nas nie tylko z uwagi na wyśmienity smak, ale także właściwości prozdrowotne, z których znane jest to płynne złoto z krajów basenu Morza Śródziemnego. W poniższym wpisie prezentujemy 5 faktów na temat oliwy z oliwek bio, co jednocześnie będzie garścią praktycznych wskazówek, które można wykorzystać podczas zakupów. Zachęcamy zatem do lektury.

5 najważniejszych informacji, które warto znać o oliwie z oliwek bio

W kontekście oliwy organicznej warto przytoczyć najważniejsze fakty:

  • Oliwa z oliwek bio jest produktem spożywczym, który wytwarzany jest zgodnie z dosyć restrykcyjnymi wymogami Unii Europejskiej w tym zakresie. Wszystko rozpoczyna się już w momencie uprawy owoców – uprawa drzew oliwnych musi się odbywać bez wykorzystywania syntetycznych środków ochrony roślin, ale także nawozów oraz herbicydów aplikowanych wprost do gleby. Przepisy jednoznacznie wskazują na konieczność uprawy drzew oliwnych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.
  • Z powodu braku wykorzystywania nawozów i środków ochrony roślin, konieczne jest wykorzystywanie owoców, które będą odporne na różnego rodzaju chrobry wywołane wirusami, grzybami, czy insektami. Spotykamy je między innymi w Grecji, ale kolejne kraje również poszukują najlepszych odmian, które dadzą duży, a przy tym ekologiczny plon, co wpływa na wyborny smak oliwy z oliwek bio.
  • Bio oliwa z oliwek ma specjalne oznaczenia, które jednoznacznie wskazują konsumentom, z jakim produktem mają oni do czynienia. Szczegółowo te kwestie reguluje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, co w główniej mierze, jakie etykiety powinny znaleźć się na opakowaniu. Oliwa organic produkowana zgodnie ze wspomnianymi powyżej wymogami ma prawo do używania określeń typu „organic” oraz „bio”. W Europie na etykiecie tego rodzaju produktów można znaleźć znak białego listka z gwizdkami na zielonym tle, dodatkowo w Grecji stosuje się oznaczenia GR BIO HELLAS.
  • Istotne jest również rozróżnienie oliwy organicznej oraz konwencjonalnej EVOO (extra virgin olive oil). Dla konsumentów różnica pod względem smaku i zapachu nie jest wyczuwalna, dlatego odpowiednie instytucje kontrolne prowadzą badania nad składem chemicznym oraz procesem produkcji oliwy z oliwek.
  • Warto mieć na uwadze, że oliwa organic z pierwszego tłoczenia jest nieco droższa od konwencjonalnych produktów, co wynika ze znacznie mniejszego plonu oraz wysokich kosztów utrzymania drzew oliwnych metodami biologicznymi. Jednak niewątpliwie w tym przypadku cena idzie w parze z najwyższą jakością.

Gdzie szukać wysokiej klasy oliwy bio?

W internetowym sklepie Jaka Oliwa obecna jest oliwa organic z oznaczeniem BIO, która pozwoli poczuć na talerzu smaki wprost z Hiszpanii. Zachęcamy głównie do zakupu oliwy extra virgin z odmian takich jak Manzanilla, Hojiblanca oraz Arbequina, które wzbogacą smak i aromat wielu dań.

Polecamy także inne produkty z naszej oferty:

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwy smakowe

- Oliwy z Istrii

- Octy

- Hiszpańskie sery dojrzewające