Hiszpańskie kiełbasy
Najpopularniejsze rodzaje kiełbasy hiszpańskiej
Hiszpańskie kiełbasy to niezwykle ważna część rodzimej kuchni, ale także kultury Półwyspu Iberyjskiego. Co ciekawe, w zależności od regionu sposób produkcji różni się diametralnie, na co wpływ ma lokalny klimat. W większości przypadków są to hiszpańskie kiełbasy suszone na słońcu, jednak w niektórych regionach wytwarza się je także metodą wędzenia na zimno, z czym mamy do czynienia na przykład w Galicji, gdzie panują zdecydowanie większa wilgotność oraz zwiększona ilość opadów. Do najpopularniejszych kiełbas w Hiszpanii zaliczamy przede wszystkim:
- Fuet – jest to dojrzewająca kiełbasa hiszpańska, tłumaczona z języka katalońskiego jako „bicz”, ponieważ jest cienka i długa. Ta hiszpańska kiełbasa ma dosyć miękką konsystencję, oraz delikatnie słodkawy smak, który zawdzięcza odpowiednio przyprawionemu mięsu wieprzowemu. Przygotowany produkt poddawany jest suszeniu i dojrzewa na powietrzu przez czas około 4 tygodni.
- Chorizo uważana jest za jedną z najbardziej znanych dojrzewających kiełbas hiszpańskich. Ma charakterystyczny kolor, który zawdzięczany jest przyprawom – dużej ilości papryki oraz czosnku, które wzbogacają smak wieprzowego mięsa. Do produkcji tej hiszpańskiej kiełbasy z papryką wykorzystuje się specjalny rodzaj papryki, nazywanej Pimenton de la Vera. Jej wyjątkowy smak zawdzięczmy wędzeniu na drewnie dębu ostrolistnego, co wzbogaca smak chorizo.
- Morcon jest hiszpańską kiełbasą bardzo zbliżoną w smaku do chorizo. Ma kulisty kształt, do jej produkcji wykorzystuje się nieco chudsze mięso i poddawana jest znacznie dłuższemu suszeniu w porównaniu do chorizo.
- Morcilla to kiełbasa hiszpańska o konsystencji podobnej do polskiej kaszanki, produkuje się ją bowiem z mięsa oraz krwi wieprzowej z dodatkiem tłuszczu, cebuli, ryżu oraz regionalnych przypraw i składników, które w zależności od miejsca produkcji mogą różnić się pod względem smaku. Mogą to być orzeszki piniowe w Andaluzji, rodzynki i migdały na Wyspach Kanaryjskich, czy anyż w Aragonii.
Jaka hiszpańska kiełbasa jest najlepsza do gotowania?
Do gotowania najlepiej sprawdza się hiszpańska kiełbasa chistorra, powstająca głównie z podgardla. Zazwyczaj wykorzystuje się zmielone mięso wieprzowe, nierzadko również z domieszką mielonej wołowiny. Całość ma dosyć mocny smak ze względu na doprawienie czosnkiem, papryką i solą. Ma ona charakterystyczny, czerwony kolor, który dodaje dodatkowego kolorytu potrawom.
Ta kiełbasa hiszpańska ma zwartą i stabilną strukturę, przez co doskonale sprawdza się do smażenia, grillowania i pieczenia. To samo dotyczy także hiszpańskiej kiełbasy z papryką, czyli chorizo. Oba rodzaje przysmaków idealnie odnajdują się w daniach na ciepło, ale są rewelacyjną opcją również jeśli chodzi o przygotowywanie tapas.
Gdzie kupić najlepszej jakości hiszpańską kiełbasę dojrzewającą?
Sklep Jaka Oliwa oferuje szeroki wybór produktów prosto od lokalnych producentów, w tym Chorizo Iberico de Bellota 1,5 kg – hiszpańską kiełbasę z pleśnią, która produkowana jest z mięsa wieprzowego świń iberyjskich karmionych żołędziami, co wpływa na smak tego rodzaju wyrobu. W naszej ofercie znaleźć można również wyborny kataloński fuet 200 g, produkowany z selekcjonowanego mięsa wieprzowego z dodatkiem smalcu, pieprzu oraz soli, co rewelacyjnie sprawdza się jako tapas w towarzystwie hiszpańskich serów oraz owoców.
Poznaj także inne produkty z naszej oferty: