Oliwa z oliwek do smażenia
Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?
Oliwa z oliwek od tysięcy lat jest uznanym produktem spożywczym, który został rozpowszechniony za sprawą Egipcjan i Babilończyków. W naszym kraju pojawiła się wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa, ale dopiero za sprawą królowej Bony stała się dodatkiem do przygotowywanych dań. Dietetycy zalecają stosowanie oliwy z oliwek do smażenia ze względu na jej prozdrowotne właściwości, w tym zmniejszanie frakcji „złego” cholesterolu, mającego udział w powstawaniu blaszek miażdżycowych. Oliwa z oliwek jest bardzo dobrym zamiennikiem dla olejów słonecznikowych, czy z pestek winogron oraz dyni. Można na niej smażyć, przy czym, jeśli zamierzamy prowadzić obróbkę w głębokim tłuszczu, wtedy należy ją wymieniać znacznie częściej.
Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza do smażenia?
Według dietetyków oliwa z oliwek jest bardzo dobrym tłuszczem do wykorzystania w celu smażenia. Choć wiele osób podnosi kwestię niskiego punktu dymienia, co ma uniemożliwiać procesy smażenia, to w rzeczywistości tego rodzaju produkty charakteryzuje wysoka stabilność oksydacyjna. Jest to parametr charakterystyczny dla wielu substancji, który mówi nam, jaka jest ich podatność na rozpad wskutek prowadzonej reakcji utleniania. Prawdopodobnie tak dobre właściwości wynikają ze znacznego udziału przeciwutleniaczy oraz JNKT. W kuchni rewelacyjnie sprawdzą się oliwy hiszpańskie przygotowane z wyselekcjonowanych odmian oliwek, które cechują nie tylko parametry prozdrowotne, ale także bogaty bukiet aromatów.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek i czy jest to zdrowe?
Choć obróbka produktów spożywczych w postaci smażenia nie jest dla naszego zdrowia najzdrowszym wyborem, to najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie dobrej jakości oliwy z oliwek. Odrobina zdrowego tłuszczu roślinnego nie wpłynie zasadniczo na zwiększenie kaloryczności przygotowanego posiłku, co jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o swoją sylwetkę. Dlatego można na niej grillować mięso z piersi kurczaka, szaszłyki, czy ser halloumi. Warto zaznaczyć, że tego rodzaju tłuszcze są obowiązkowym elementem w każdym regionie basenu Morza Śródziemnego. Z pewnością wzbogacą smak paelli, tortilli z ziemniakami, ale także spaghetti bolognese, czy burka.
Czy oliwa z oliwek nadaje się sałatek?
Oliwa z oliwek charakteryzuje się najbardziej nasyconym aromatem w przypadku braku poddawania jej obróbce termicznej. Dlatego doskonale sprawdza się do przyrządzania sałatek. Użycie tego rodzaju tłuszczu jest wręcz niezbędne, ponieważ w warzywach i produktach mlecznych obecne są witaminy z grupy ADEK. Są one rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego do ich prawidłowego przyswajania niezbędny jest dodatek oliwy.
Jaką oliwę polecamy do sałatek?
Do sałatek najlepiej wykorzystać oliwę extra virgin, ponieważ zachowuje ona dużą ilość związków prozdrowotnych, w tym witamin, przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Polecamy wybrać produkty dostępne w naszej ofercie, w tym oliwę produkowaną w rejonie Andaluzji z oliwek odmiany Hojiblanca, czy wielokrotnie nagradzany produkt z Hacjendy Guzman. Wyróżnia je wyjątkowy smak, w którym wyczujemy wiele nut. Z pewnością wydobędą one z warzyw wszystko, co najlepsze. Dzięki temu każda sałatka będzie smakować wyśmienicie, co z pewnością zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Cichosz G., Czeczot H. 2011. Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych – konsekwencje zdrowotne, Bromatologia i Chemia Toksyczna
https://dietetycy.org.pl/smazenie-na-oliwie/
https://www.dietymedicago.pl/oliwa-z-oliwek-w-diecie/
Poznaj inne produkty z oferty naszego sklepu internetowego: