Oliwy smakowe

Smakowa oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

Dobra oliwa smakowa to taka, która wytwarzana jest z wysokiej jakości oliwy z oliwek extra virgin i zawiera dodatki, które są świeże i aromatyczne. Oliwa powinna mieć również odpowiednią intensywność smaku, aby dobrze pasowała do przygotowanej potrawy. Smakowe oliwy powinny mieć na etykiecie określenie „extra virgin” – jest to gwarancja doskonałego smaku i aromatu. Nazywana jest płynnym złotem nie bez przyczyny, ponieważ powstaje z owoców pierwszego tłoczenia na zimno. Dzięki temu zachowuje ona wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz witamin, ma także świeży aromat i smak, który wzmacniany jest dodatkiem ziół, ale także soku z owoców. Taki dodatek sprawi, że dania zyskają głęboki smak i będą one nieco lżejsze dla naszego żołądka.

Jak dobrać smakową oliwę do potrawy?

Smakowe oliwy cieszą się wśród konsumentów ogromnym uznaniem, ponieważ mają świeży i odpowiednio wyważony aromat. W zależności od rodzaju składnika budującego smak, konieczne jest jej właściwe dobranie do rodzaju dania:

  • Do grillowanych warzyw doskonale sprawdzają się oliwy smakowe z papryczką chilli lub jalapeno, które wzbogacą ich nieco dymny aromat.
  • Do sałatek najlepiej nadają się oliwy smakowe z ziołami lub z czosnkiem. Danie zyska świeżego aromatu.
  • Dania na bazie makaronu, kluseczek (na przykład gnocci) można dopełnić o różne rodzaje oliwy w zależności od tego, co do nich dodamy. Przykładowo do gnocci w sobie grzybowym możemy dobrać oliwę truflową, a do makaronów z dodatkiem tuńczyka, łososia, czy krewetek warto dodać smakową oliwę cytrynową.
  • Grillowane mięsa oraz ryby dobrze jest dopełnić o smak orzeźwiającej oliwy, na przykład o smaku ziół (bazylii, oregano, rozmarynu), czy cytrusów.
  • Oliwę cytrynową oraz pomarańczową można wykorzystywać do deserów. Jest to nietypowy dodatek do słodkich dań, jednak komponuje się on rewelacyjnie ze względu na to, że oliwa ma dodatek soku z owoców. Rewelacyjnie smakuje między innymi z lodami.

Kucharze wskazują także na to, aby dopasować oliwę smakową zgodnie z naszymi preferencjami. Warto zatem testować nowe smaki i wybrać aromatyczne płynne złoto, które będzie odpowiadało naszym kubkom smakowym. Ponadto na początku dobrze jest dodać odrobinę smakowej oliwy do dania i testować, jaka intensywność tego dodatku będzie odpowiednia.

Spróbuj najlepszej oliwy smakowej

W ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa znajdziesz wysokiej klasy oliwę extra virgin w wielu wybornych smakach. Polecamy zwłaszcza oliwę z cytryną oraz pomarańczą, które nie są aromatyzowane, lecz mają dodatek soku z owoców, który doskonale sprawdzi się jako gotowy sos do sałatek. W naszej ofercie obecne jest także płynne złoto ze szlachetnym dodatkiem w postaci trufli – taki ekskluzywny dodatek dopełni smak wielu makaronów, zwłaszcza w stylu włoskim. Mamy także coś dla wielbicieli bardziej podkręconych smaków – oliwy z chilli, czosnkiem lub cebulą o wyrazistym aromacie, co warto wykorzystać w dipach oraz grillowanych mięsach.

Zobacz także inne produkty z naszej oferty:

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do picia

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Oliwa z oliwek extra virgin

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Hiszpańska oliwa Arbequina