Hiszpańska szynka serrano

Skąd pochodzi szynka serrano?

Szynka serrano to specjał kuchni hiszpańskiej, produkowana przede wszystkim w Kastylii, Katalonii i Estremadurze. Składa się z dwóch fragmentów tuszy wieprzowej - udźca lub łopatki pochodzących od białych świń. Za jej specyfikę odpowiada proces dojrzewania trwający wiele miesięcy. Szynka serrano jest krucha, ma delikatny smak i charakterystyczny aromat. Co ciekawe, podczas dojrzewania wędlina traci prawie 50% wagi mięsa, z którego jest zrobiona. Warto wiedzieć, że w zależności od tego, jak długo trwa ten proces, możemy wyróżnić trzy rodzaje szynki. jamón bodega dojrzewa od 9 do 12 miesięcy, reserva od 12 do 15 miesięcy, a gran reserva powyżej 15 miesięcy.

Co znaczy serrano?

Serrano, czyli nazwa szynki oznacza jej górskie pochodzenie. Według legendy powstała ona w XV wieku podczas inkwizycji. Wtedy też ludność Hiszpanii miała częstować inkwizytorów wieprzową szynką na znak tego, że mają oni do czynienia z chrześcijanami. Jamón serrano jest doceniana przez smakoszy z całego świata, co zawdzięcza starannemu procesowi produkcji.

Jak smakuje szynka serrano?

Szynka serrano charakteryzuje się subtelnym aromatem i naturalną słodyczą. Dlatego też doskonale nadaje się do połączenia z białym winem, na przykład andaluzyjskim. Wędlina ta jest krucha i delikatna. To obowiązkowy element podczas serwowania tapas, czyli niewielkich przekąsek podawanych w hiszpańskich barach do napojów, zwłaszcza alkoholowych. Jamón serrano jest ceniona zarówno przez ekspertów, jak i amatorów, którzy dopiero co poznają kuchnię śródziemnomorską.

Czy szynka serrano jest zdrowa?

Jak najbardziej, szynka serrano jest zdrowa. Co więcej, chętnie sięgają po nią sportowcy, którzy podczas posiłku składającego się z tej hiszpańskiej wędliny mogą uzupełnić białko potrzebne do budowy masy mięśniowej.Jamón serrano jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy D, magnezu, cynku, żelaza i fosforu. To pokazuje, że dostarcza ona nie tylko walorów smakowych, ale też odżywczych.

Jak jeść szynkę serrano?

Jamón serrano to doskonały dodatek do białego andaluzyjskiego wina. To obowiązkowy element tapas, gdzie podawana jest na małej kanapce. Szynka serrano jest świetnym dodatkiem do pieczywa, niezależnie od tego, czy jest ono spożywane jako przystawka, czy też pełnowartościowy posiłek. W naszej ofercie znajdziesz rodzaj Gran Reserva, który dojrzewa aż przez 30 miesięcy, czemu zawdzięcza swój wyjątkowy smak.

Jak kroić jamón serrano?

Jamón serrano należy kroić na cienkie plasterki. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, by się nie rozpadały. Za idealną długość plastra uznaje się od czterech do sześciu centymetrów. Dzięki temu szynka serrano nadaje się do serwowania jako tapas na wspomnianej już niewielkiej kromce pieczywa. Do krojenia wędliny stosuje się długi giętki nóż, którego nie używa się w żaden inny sposób. Przyda się także stojak - podstawowy składa się z dwóch desek i śruby mocującej. Jeśli chodzi o oczyszczenie szynki z wierzchniej warstwy skóry i utlenionego tłuszczu oraz oddzielania mięsa od kości, warto sięgnąć po ostry nóż do filetowania. Właściwe krojenie można zacząć, gdy zauważy się biały tłuszcz i czerwone mięso. Charakterystyczny sposób przygotowania pozwala na wydobycie wszystkich walorów wędliny.

Poznaj również inne produkty z naszej oferty:

- Hiszpańskie szynki

- Hiszpańskie chorizo

- Sardynki w oliwie z oliwek

- Hiszpańska oliwa Manzanilla

- Oliwa z oliwek extra virgin