Hiszpańskie chorizo

Co to jest chorizo po polsku?

Chorizo to hiszpańskie słowo oznaczające kiełbasę. W Polsce kojarzy się przede wszystkim z charakterystycznym dla tego regionu południowej Europy wyrobem z mięsa wieprzowego. Istnieją różne warianty przepisu na tę wędlinę. Najważniejszym, obowiązkowym składnikiem jest jednak zawsze mielona, wędzona, a następnie suszona papryka pimentón. Temu dodatkowi kiełbasa zawdzięcza swój rozpoznawalny wszędzie czerwony kolor.

Co jest w chorizo?

Istnieją różne warianty kiełbasy hiszpańskiej. W naszej ofercie znajdziesz chorizo Bellota Iberico. Oprócz typowej dla tradycyjnej receptury wędzonej papryki, w składzie widnieje także oregano i czosnek, a to tylko niektóre z przypraw. Ważnym elementem jest także pieprz i sól. Podstawowym składnikiem chorizo jest dobrej jakości mięso wieprzowe, które w przypadku naszej propozycji pochodzi od iberyjskich czarnych świń, które są karmione żołędziami i żyją na pastwiskach. Taka hodowla wpływa na smak kiełbasy.

Czy chorizo można jeść na surowo?

Chorizo nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i na ciepło. Jest popularnym składnikiem tapas, czyli przystawki serwowanej w hiszpańskich barach i restauracjach. Można ją jeść na kanapkach, tartinkach, czy grzankach. Co więcej, z chorizo doskonale komponują się sery, oliwki, czy kapary. Hiszpańskie kiełbasy można umieścić na pizzy, dodając jej w ten sposób wyrazistego smaku.

Czy chorizo można smażyć?

Jak najbardziej, chorizo można smażyć. Ten sposób przyrządzenia sprawdzi się, kiedy chcesz dodać kiełbasę do innych potraw, na przykład gulaszu. Wtedy warto pokroić ją w kostkę. Bez wątpienia jej charakterystyczny smak wzbogaci walory dania. Warto wiedzieć, że chorizo jest dostępne w wersji łagodnej - dulce i ostrej - picante. Wówczas dodaje się do mięsa paprykę o odpowiednim smaku, zawsze jest jednak ona wędzona.

Jak je się chorizo?

Kiełbasy hiszpańskie to ciekawy dodatek do wielu potraw. Jednym z najbardziej charakterystycznych sposobów podawania jest serwowanie chorizo, jako tapas - przystawki tradycyjnie podawane w restauracjach i barach w Hiszpanii. Oprócz tego można dodać ją także do gulaszu, czy polskiego bigosu. Świetnie nada się również, jako dodatek do pizzy. Chorizo jest elementem hiszpańskiej zupy z czerwoną fasolą. Dobrym i smacznym pomysłem będzie wykorzystanie kiełbasy podczas przygotowywania różnych dań zrobionych z pieczywa - kanapek lub tostów. Innym pomysłem jest ułożenie plasterków lub koreczków na tacy z przekąskami składającymi się z wędlin i serów. W ten sposób można zaserwować chorizo gościom przed głównym posiłkiem lub jako dodatek do napojów, zwłaszcza alkoholowych. Jej wyjątkowy smak przypadnie do gustu nie tylko doświadczonym smakoszom, ale też amatorom, którzy dopiero poznają Europy Południowej.

Zobacz inne dostępne produkty:

- Hiszpańskie szynki

- Hiszpańska szynka serrano

- Oliwa z oliwek do picia

- Hiszpańska oliwa Hojiblanca

- Tuńczyk w oliwie z oliwek