Tuńczyk w puszce
Czy tuńczyk z puszki jest zdrowy?
Tuńczyki poławiane są głównie w ciepłych wodach Altantyku, Pacyfiku, Morza Śródziemnego, ale można znaleźć je także w chłodniejszych wodach Morza Barentsa i Północnego. Są to ryby bogate w składniki odżywcze, które powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka. Szczególnie polecany jest tuńczyk w puszce, który bogaty jest w witaminę D, która przyczynia się do wzmocnienia naszych kości oraz układu odpornościowego, ale także w witaminę B6, wpływającej na odpowiednie działanie układu nerwowego, ale także mięśni. Oprócz tego bogata jest także w niacynę, czy tiaminę.
Do najczęściej wybieranych produktów należą: tuńczyk w oliwie oraz w sosie własnym. Wspomniana ryba ma dużą zawartość białka, czy stosunkowo niewielkiej kaloryczności. Należy jednak pamiętać o tym, że w przypadku zalewy (zwłaszcza na bazie oliwy z oliwek) wyraźnie się ona zwiększa – na 100 gram tuńczyka z puszki przypada 200 kcal, z kolei w sosie własnym ma 96 kcal, ale także 21 gramów biała i zaledwie 1m2 grama tłuszczu.
Z czym podawać tuńczyka z puszki?
Nie brakuje przepisów na wykorzystanie tuńczyka z puszki – jest to bowiem produkt najwyżej klasy, który ma uniwersalny charakter, dzięki czemu można go wykorzystać w wielu daniach:
- Szczególnie dobrze sprawdza się w sałatkach – możliwości są tutaj nieograniczone, dlatego warto eksperymentować z tuńczykiem w puszce, wykorzystując go na przykład od sałatki nicejskiej.z Bazą jest tutaj sałata rzymska, pomidorki, jajka, fasolka szparagowa oraz oliwki i anchois. Równie dobrze sprawdzi się w sałatce makaronowej, na przykład z penne, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Ciekawą opcją jest wykorzystanie tuńczyka z warzywami, który w stworzy w sałatkach dodatkową warstwę aromatu.
- Tuńczyk z puszki pozwoli szybko przygotować lunch do pracy. Wystarczy posmarować wrapy serkiem śmietankowym, dodać do środka ulubione warzywa i sałatę oraz kawałki tuńczyka w puszce. Taki posiłek zapewni sytość na długi czas.
- Tak wyśmienita ryba to idealny przepis na szybki i sycący obiad. Tuńczyk z puszki z makaronem na ciepło w formie zapiekanki to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny – wystarczy go rozdrobnić widelcem, wymieszać z ugotowanym makaronem (na przykład kokardkami) i sosem beszamelowym wzbogaconym o dodatek musztardy i sera dojrzewającego. Dodatkowo warto dodać ulubione warzywa – pokrojoną w talarki cukinię lub pomidorki, aby zwiększyć zawartość witamin w całym daniu.
Jak wybrać tuńczyka w puszce z dobrym składem?
Wybierając tuńczyka w puszce, warto wziąć pod uwagę, z jakim gatunkiem ryby mamy do czynienia, ponieważ nieco różnią się one zawartością składników odżywczych. Najczęściej poławiany jest tuńczyk bonito, osiągający masę około 20-30 kg, ale także żółtopłetwy, który osiąga duże rozmiary i wagę nawet 200 kg i charakteryzuje się wybornym smakiem. Bez wątpienia kluczowe w wyborze odpowiedniego produktu jest stawianie na sprawdzonych producentów. Oferta naszego sklepu internetowego obejmuje szeroki wybór ryb w puszkach, w tym wyśmienitego tuńczyka z warzywami w puszce, który sprawdzi się w wielu daniach.