Sardynki

Jak wybrać sardynki?

Wyborne w smaku sardynki świetnie sprawdzają się, jako przekąska podczas spotkań przy stole z rodziną i znajomymi, ale warto wykorzystać je na romantyczną kolację we dwoje. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę na to, aby był to produkt wysokiej jakości. Po pierwsze upewnijmy się, w jaki sposób ryby są zapakowane. Opakowanie powinno być szczelne, najlepiej metalowe, dzięki czemu przysmak zachowa przydatność do spożycia przez bardzo długi czas. Po drugie, równie istotna jest zalewa – dostępne są produkty w wodzie, sosie pomidorowym oleju oraz oliwie. Wysokiej jakości produkty mają zalewę z oliwy oliwek extra virgin o niskim poziomie kwasowości i wyjątkowym aromacie.

W światowej produkcji sardynek w oliwie z oliwek przoduje Portugalia. Szacuje się, że aż 95 procent produkcji tego rodzaju przysmaków pozyskiwany jest w sposób zrównoważony, z poszanowaniem naturalnego środowiska. Kraj ten słynie także z produkcji oliwy wysokiej jakości, co w połączeniu z wyśmienitymi rybkami daje nam produkt o wybornym smaku oraz aromacie. Tego rodzaju tłuszcz roślinny najlepiej konserwuje mięso ryb. Po otwarciu zwracajmy uwagę na zapach przysmaków, jak również jędrność sardynek. Muszą one zachować jędrność i nie mogą się rozpadać. Świadczy to o wysokiej jakości produktu, jak i o tym, że można go bezpiecznie spożywać. Polecamy produkty dostępne w ofercie naszego sklepu internetowego – nasze sardynki pozyskiwane są z wybrzeży Atlantyki i zalewane są oliwą z oliwek extra virgin tłoczoną w Haciendzie Guzmán. Zapakowane są w gustowne pudełko, dlatego dobrze prezentują się na każdym stole, ale mogą być wykorzystane także, jako upominek dla smakoszy wysokiej jakości przekąsek.

Dlaczego sardynki są zdrowe?

Sardynki, podobnie jak inne rodzaje ryb charakteryzują się bogactwem składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warto wymienić tutaj chociażby wysoką zawartość kwasów omega-3, które pozwalają utrzymać nasze serce i cały układ krążenia w doskonałej kondycji, poprawia się także profil lipidowy krwi oraz nasza odporność. Wspomniany gatunek ryb zawiera również dużą ilość białka niezwykle potrzebnego w naszej diecie oraz witamin z grupy B, D, czy E. Efekt ten podbija zawartość najlepszej oliwy z oliwek. Sardynki w takiej zalewie są bardzo zdrowe, działają korzystnie także na układ nerwowy oraz kostno-mięśniowy.

Jak przyrządzić sardynki z puszki?

Sardynki w zalewie z oliwy z oliwek dają nam szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o przyrządzanie dań. Wśród najprostszych przepisów wymienia się pasty na bazie rozgniecionych sardynek z dodatkiem papryki i szczypiorku, co można wykorzystać na przykład podczas przyjęć. Wtedy gotową pastę wystarczy rozsmarować na krakersach lub dobrym pieczywie na zakwasie. Możemy także wykorzystać je do aromatycznych sałatek, ale także podać, jako danie główne po zgrillowaniu. Warto zachować także pozostałą oliwę, która jest dodatkowo aromatyzowana sardynkami. Doskonale sprawdzi się do grillowania ryb, czy jako dodatek do dressingów.

Jak podać sardynki?

Sardynki możemy podać, jako gotowa przekąska po otwarciu, ale doskonale smakują także jako składnik głównego dania. Warto zadbać także o podanie najlepszej jakości oliwy z oliwek extra virgin do pieczywa oraz dobrego wina, które będzie dobrze komponować się z tak wykwintnym bukietem smaków i aromatów.

Poznaj również inne produkty z oferty naszego sklepu:

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do picia

- Oliwa z oliwek extra virgin

- Owoce morza w oliwie z oliwek

- Tuńczyk w oliwie z oliwek