Oliwy czosnkowe

Sklep z oliwą czosnkową – postaw na produkty internetowego sklepu Jaka Oliwa

Dobra oliwa z czosnkiem to produkt wzbogacający wiele dań o dodatkowe nuty smakowe. Choć wiele osób decyduje się samodzielnie stworzyć taki przysmak, łącząc rozgnieciony czosnek z podgrzaną oliwą, to warto wiedzieć, iż istnieje znacznie zdrowsza alternatywa, która zajmuje istotne miejsce w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa.

Mowa tutaj o oliwie z czosnkiem Lisjak w butelkach o pojemności 250 mililitrów, która powstaje w wyniku tłoczenia na zimno, z kolei aromat czosnku uzyskuje się ze zmiażdżonych ząbków. W ten sposób produkt zachowuje pełnię właściwości prozdrowotnych, które podczas podgrzewania mogą ulegać degradacji. W tym przypadku czosnkowe oliwy pełne są witamin, polifenoli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co w tym przypadku istotne, powstała oliwa jest filtrowana, dzięki czemu uzyskuje się doskonale klarowny płyn o wyjątkowym aromacie. Ekologiczna oliwa z oliwek nie zawiera sztucznych aromatów, dlatego dostępny w naszej ofercie produkt idealnie sprawdzi się na co dzień w kuchni.

Cena oliwy czosnkowej

W naszej ofercie dostępne są wyborne oliwy z czosnkiem w cenie około 85 złotych. Cechuje je najwyższa jakość oraz wyborny aromat, który sprawdzi się w wielu różnych daniach. Warto jednak mieć na uwadze, iż podana cena, jak i dostępność poszczególnych produktów może się różnić, dlatego zachęcamy do monitorowania oferty na stronie internetowego sklepu Jaka Oliwa.

Oliwa czosnkowa do pizzy pozwoli wzmocnić smak włoskich przysmaków

Najczęściej czosnkową oliwę spożywa się do pizzy jako dodatek zamiast ciężkiego sosu. Dzięki temu włoskie przysmaki zyskują nieco lżejszego smaku, ale i głębszego aromatu. Takie płynne złoto świetnie łączy się zwłaszcza z pomidorowym sosem stosowanym jako baza dla pizzy. Ponadto dobrze dopełni smak także innych składników – świeżych warzyw, w tym rukoli, ale także mozarellę, burraty, czy ricotty. Dodatkowo oliwa z czosnkiem może być stosowana do pizzy również na etapie wyrabiania ciasta, co pozwala dodać daniom unikatowej warstwy smakowej. Co ciekawe, sprawdzi się również jako sos do tak zwanej pizzy bianca, czyli „białej pizzy”. Wtedy zamiast gęstego, pomidorowego sosu wykorzystuje się najczęściej oliwę czosnkową oraz dużą ilość białego sera (najlepiej mozarellę).

Do jakich potraw dodawać oliwę z oliwek czosnkową?

Chociaż oliwa z czosnkiem najczęściej spożywana jest jako dodatek do pizzy to tak naprawdę jest uniwersalną przyprawą o szerokim zastosowaniu w kuchni. Dobrze sprawdzi się do polewania bagietek przed ich grillowaniem – można wtedy na ich bazie przygotować wyśmienite bruschetty z różnymi gatunkami pomidorów z dodatkiem bazylii. Wyśmienita oliwa z oliwek czosnkowa idealnie sprawdzi się w sałatkach, zwłaszcza z dodatkiem serów. Można wykorzystać ją także jako składnik marynat dla mięs oraz warzyw, co świetnie sprawdzi się na przykład w szaszłykach.

Poznaj także inne produkty z naszej oferty:

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z pierwszego tłoczenia

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwy smakowe

- Oliwy do gastronomii

- Oliwy z Istrii

- Oliwy dla dzieci