W kwestii smażenia na oliwie niefiltrowane trzeba mieć na uwadze to, że taki produkt zawiera małe cząsteczki oliwek, z których pozyskiwany jest tłuszcz. Te mogą, a raczej z wielkim prawdopodobieństwem będą przypalać się, jeszcze przed osiągnięciem odpowiedniej temperatury niezbędnej do obróbki termicznej potraw. Mimo to można go wykorzystać w kuchni i to z powodzeniem. Oliwa niefiltrowana to doskonały dodatek do dań podawanych na zimno, czyli sałatek, czy pieczywa. Tutaj warto wymienić popularną bruschettę, która będzie świetnie smakować z dodatkiem aromatycznego tłuszczu.

Czy smażenie na oliwie jest zdrowe?

Chociaż oliwa niefiltrowana lepiej sprawdza podawana na zimno, smażenie na tłuszczu poddanym filtracji to jedna z najlepszych decyzji. To dlatego, że olej z oliwek ma wysoką odporność na utlenianie, czyli stabilność oksydacyjną. To właśnie ta cecha odpowiada za jej właściwości podczas poddawania obróbce termicznej, nie jak się często uważa niski punkt spalania. Do smażenia warto wybierać przede wszystkim oliwę extra virgin, to jest taką, która pochodzi z pierwszego tłoczenia. Z racji utraty smaku i zapachu pod wpływem temperatury, niejednokrotnie jest ona zastępowana przez produkt rafinowany. Nadal jednak to tłuszcz, który zachował wszystkie swoje walory, jest uznawany - i słusznie - za najzdrowszy.

Jak prawidłowo smażyć na oliwie?

Przede wszystkim, jak już wyjaśniliśmy, zachęcamy do wyboru oliwy extra virgin. To właśnie ta zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Jeśli jednak chodzi o wskazówki praktyczne, pierwszą z nich jest, by żywność kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz. Dzięki temu produkty spożywcze wchłoną go o wiele mniej. Warto także w miarę możliwości smażyć potrawy jak najkrócej. Wówczas oliwa straci najmniej wartości odżywczych, co jest oczekiwanym rezultatem. Oliwę z oliwek stosuje się do jednokrotnego smażenia, co oznacza, że po obróbce termicznej należy go spożyć lub po prostu wymienić na inną porcję. Wracając do oliwy niefiltrowanej, nie jest ona najlepszym wyborem. To ze względu na jej specyfikę, czyli fragmentów owoców, z których jest pozyskiwana. Ich przypalenie może mieć negatywny wpływ na smak całego dania, nie jest także zdrowe.

Warto stawiać na jakość

W przypadku smażenia na oliwie zdecydowanie zachęcamy do postawienia na jak najwyższą jakość tłuszczu. Ma to znaczenie nie tylko ze względu na omówione już walory zdrowotne, które są jednymi z najistotniejszych, ale też z powodów smakowych. Oliwa złego gatunku może nie podbić w pełni atutów przygotowywanego dania. Sam tłuszcz z oliwek jest jednym z najzdrowszych. Warto jednak pamiętać, że jego dobór do specyfiki potrawy jest bardzo ważny. Oliwa niefiltrowana to dobry wybór do sałatek i wszelkich posiłków, które nie wymagają jej podgrzania. Nadal mamy tu do czynienia z produktem zdrowym, aromatycznym i smacznym, jednak jego specyfikazachęca do konkretnego sposobu wykorzystania, który nie zakłada obróbki termicznej.

Sprawdź dostępne produkty i przeczytaj inne artykuły blogowe:

- Oliwa z oliwek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Hiszpańskie chorizo

- Czym różni się oliwa extra virgin od oliwy z oliwek?

- Czy oliwa z oliwek działa przeciwzapalnie?