Czym różnią się oliwki zielone od czarnych?
Na początku warto wyjaśnić, że kolor oliwek świadczy o ich dojrzałości. Zielone owoce są zbierane we wrześniu, natomiast czarne - w grudniu. Pierwsze z nich są bardziej gorzkie, jędrne, natomiast drugie - delikatniejsze i łagodniejsze w smaku. Zielone i czarne oliwki różnią się od siebie także właściwościami odżywczymi. Niedojrzałe owoce w 100 g zapewniają około 130-146 kcal i 14 g tłuszczu, z kolei dojrzałe - 130 kcal i 13 g tłuszczu. Ta różnica jest niewielka, jednak przyczynia się do tego, że czarne oliwki są popularniejsze wśród osób na diecie. Warto jednak wspomnieć, że w zielonych oliwkach znajduje się więcej białka - 0,9 g w porównaniu do 0,5 g w czarnych. Zawartość błonnika, witamin i minerałów jest taka sama w obu wariantach.
Co decyduje o kolorze oliwek?
Wbrew powszechnej opinii, oliwki zielone i czarne to ta sama roślina. Kolor zmienia się w zależności od fazy dojrzewania owoców. Niedojrzałe, zielone oliwki są zbierane z drzewek przed zmianą odcienia. Z kolei zbiory czarnych następują pół roku później. Warto zaznaczyć, że oliwki to owoce, nie warzywa, jak uznają niektórzy. Zielone i czarne oliwki różnią się nie tylko kolorem, ale też walorami smakowymi i właściwościami odżywczymi. Świetnie nadają się do łączenia z potrawami mięsnymi, warzywnymi, sałatkami i makaronami.
Z czym podawać oliwki zielone i czarne?
Zarówno oliwki czarne, jak i zielone są popularnym składnikiem kulinarnym. Wiele osób ceni je jako dodatek do sałatek. Zielone oliwki są podawane we Włoszech jako przystawka albo dodatek do aperitifów po zamarynowaniu w solance. Możesz wykorzystać je także jako element dań mięsnych - na przykład wołowiny, czy królika. Oliwki czarne również cieszą się upodobaniem wśród Włochów. Znają oni niezliczone ilości przepisów na makarony z dojrzałymi owocami, sałatki warzywne, pizzę lub przystawki. Smak czarnych oliwek przejawia się także w sosie Puttanesca, którego są składnikiem.
Poznaj hiszpańską oliwę
Oliwki można spożywać nie tylko w formie owoców - w kuchniśródziemnomorskiej uznaniem cieszy się cenna w wartości odżywcze oliwa, czyli olej z tych właśnie owoców. W naszej ofercie znajdziesz tuziny różnych wariantów tego aromatycznego tłuszczu. Polecamy m.in. oliwę extra virgin BIO Hojiblanca 0,25 l Hacienda Guzman, która nadaje się do picia. Do smażenia możesz sięgnąć po oliwę extra virgin La Muralla 250 ml. Zachęcamy także do wypróbowania oliwy z oliwek smakowej - pomarańczowej, truflowej, cebulowej lub innej.
Przeczytaj także inne artykuły blogowe:
- Wyniki w sporcie a oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno
- Oliwa z oliwek jako naturalny przeciwłupieżowy kosmetyk do włosów