Jak konserwować przetwory za pomocą oliwy z oliwek?
Konserwowanie przetworów dzięki wykorzystaniu oliwy z oliwek jest pozostałością dziedzictwa, które pozostawił nam starożytny Egipt. Ówcześnie była to powszechnie stosowana metoda zabezpieczenia żywności przed zepsuciem, jak bowiem wiadomo, panujący tam klimat jest gorący i suchy, który dosyć szybko przyczynia się do psucia zwłaszcza mięsa, którego spożycie przyczyniało się do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Taka metoda znajduje zastosowanie także obecnie, ponieważ oliwa pozwala odciąć produkty spożywcze od dostępu tlenu, dlatego większość mikroorganizmów nie ma możliwości wniknąć do żywności. Warto jednocześnie wyraźnie wskazać, że przetwory konserwowane oliwą z oliwek można wykorzystać w 100 procentach, ponieważ w tym przypadku zalewa także nadaje się do spożycia. Aromatyzowana różnymi produktami spożywczymi, nabiera wyjątkowego aromatu, co sprawdza się w wielu daniach.
O czym należy pamiętać podczas przygotowywania przetworów z oliwą z oliwek?
Chcąc prawidłowo konserwować przetwory dzięki oliwie z oliwek, konieczne jest przestrzeganie kilku istotnych zasad. Należy jednocześnie wskazać, że chociaż dodatek tego płynnego złota pozwala zniwelować wpływ wielu mikroorganizmów, to jednak w sprzyjających warunkach może dojść do rozwinięcia bakterii Clostridium botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego, która może być niebezpieczna dla naszego zdrowia. Dlatego specjaliści radzą, aby tak przygotowane przetwory przechowywać w lodówce, ponieważ warunki chłodnicze nie doprowadzą do rozwoju wspomnianej bakterii. Ponadto dobrze jest dodać do zalewy jakiś kwas – ocet lub sok z cytryny oraz sól morską w proporcji jedna łyżka na 500 mililitrów zalewy. Taka mieszanka sprawi dodatkowo, że przetwory będą nadawały się do przechowywania przez dłuższy czas. Oczywiście ogromne znaczenie ma również czystość słoików, powinny być także wyparzone i suche, co odnosi się również do produktów spożywczych. Zarówno warzywa, jak i owoce i zioła muszą być oczyszczone i dobrze wysuszone, aby nie stanowiło to pożywki dla szkodliwych bakterii. W ten sposób powszechnie konserwuje się między innymi suszone pomidory w oliwie, które są cennym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej.
Jaka oliwa będzie odpowiednia do konserwowania żywności?
Doskonałym wyborem pod względem przygotowywania przetworów będzie oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Ma ona wysoką zawartość mikro- i makroelementów oraz witamin sprawiających, że produkty spożywcze nie tylko nabierają wyjątkowego aromatu, ale także pełne są składników odżywczych o właściwościach prozdrowotnych. Polecamy wykorzystać jedną z naszych hiszpańskich oliw, na przykład oliwę z oliwek Hojiblanca BIO 0,25L, która rewelacyjnie sprawdza się w sałatkach za sprawą wyczuwalnych nut świeżo skoszonej trawy, ale także pomidora, czy karczocha. Jej lekko pikantny smak świetnie koresponduje z aromatem ziół oraz warzyw, dlatego można dzięki niej przygotować między innymi suszone pomidory z oregano, czy bazylią.
Przeczytaj także inne wpisy z naszego bloga: