Po co marynuje się kurczaka w oliwie z oliwek?
Powodów, dla których marynuje się kurczaka w oliwie z oliwek, jest kilka. Po pierwsze, takie przygotowanie mięsa poprawia walory smakowe, sprawiając, że aromaty z przypraw lepiej w nie wnikają. Jednocześnie, odpowiednie dobranie składników wydobędzie to, co najlepsze z potrawy. Warto wiedzieć, że marynata z oliwy z oliwek sprawi także, że kurczak nabierze innej tekstury, takiej, która będzie bardziej krucha, delikatna i soczysta. Wówczas też mięso będzie wręcz rozpływać się w ustach, co znacząco wpłynie na doznania podczas posiłku. Należy pamiętać o doborze odpowiednich przypraw, które zatopi się w tłuszczu, jakim następnie zostanie pokryty drób. Oliwa, jak i inne oleje są doskonałymi nośnikami smaku, dlatego warto wykorzystać tę cechę.
Jak zrobić marynatę do kurczaka z oliwy z oliwek?
Za bazowe elementy marynaty do kurczaka możemy uznać tłuszcz i kwasy. Pierwszym z nich, który pełni funkcję nośnika smaku może być wysokiej jakości oliwa z oliwek. Drugim natomiast coś kwaśnego, co sprawi, że mięso nabierze kruchości i miękkości - najpopularniejszym składnikiem jest sok z cytryny lub ocet. Kolejnymi składnikami, które znajdziemy w większości marynat, w tym tych do drobiu, jest sól i pieprz. Oprócz nich można sięgnąć także po zioła, miód, musztardę, paprykę, alkohol, czy nawet colę. Kurczak doskonale komponuje się z delikatnymi ziołami, takimi jak bazylia oraz ostrzejszymi dodatkami - na przykład curry.
Jak przygotować kurczaka w marynacie z oliwy?
Przygotowując kurczaka w marynacie z oliwy, najpierw należy umyć mięso, usunąć błonki, a następnie je osuszyć. Kolejnym krokiem jest połączenie wybranych składników z tłuszczem i pokrycie nim drobiu. Ważne jest to, żeby marynata pokryła całe kawałki mięsa, którymi mogą być na przykład filety, chociaż w podobny sposób można przyrządzić także udka, czy skrzydełka. Zamarynowany drób można przełożyć do naczynia żaroodpornego, które zostało wcześniej natłuszczone. Następnie danie trzeba włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do momentu, aż będzie gotowe. W zależności od przepisu temperatura pieczenia może wynosić na przykład 220 stopni, a czas może wahać się od 20 do 30 minut lub dłużej.
Jaki tłuszcz do marynaty?
Do marynowania kurczaka w oliwie z oliwek najlepiej wybrać tłuszcz jak najwyższej jakości. Dzięki temu zyskasz pewność, że mięso nabierze przyjemnego aromatu i smaku, na których Ci zależy. W naszej ofercie znajdziesz różne warianty hiszpańskiej oliwy z oliwek. Dzięki temu z łatwością skomponujesz idealną marynatę do drobiu. Polecamy m.in. oliwę extra virgin BIO Hojiblanca Hacienda Guzman w pojemności 0.25 l, oliwę extra virgin BIO Manzanilla Hacienda Guzman 0,5 l oraz oliwę extra virgin La Muralla Andaluzja 500 ml. To jednak nie wszystkie dostępne u nas produkty. Wszystkie oleje, które znajdziesz w naszej ofercie, odznaczają się wysoką jakością, wspaniałym smakiem i aromatem. Bez wątpienia przypadną do gustu każdemu smakoszowi, który lubuje się w kuchni śródziemnomorskiej.
Sprawdź produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe: