Czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowa?
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, który warto włączyć do codziennej diety, spożywając ją w sałatkach, czy wykorzystując ją do marynowania i smażenia mięs. Dobroczynne działanie oliwy z pierwszego tłoczenia wynika z jej specyficznej metody produkcji.
Podstawa to wysokiej klasy odmiany drzew oliwnych, rosnących głównie w Hiszpanii, ale także w Grecji, Włoszech, Portugalii, czy Francji. Ciepły klimat sprzyja dojrzewaniu owoców oraz syntezie związków chemicznych wpływających na smak i aromat tego płynnego złota. Owoce są zbierane, a następnie myte – w ciągu kilku godzin od zbiorów wyciska się z nich oliwę, nazywaną extra virgin. Taka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia cechuje najwyższa zawartość witamin oraz innych mikro- i makroelementów, dlatego wspomniany tłuszcz polecany jest szerokiej grupie konsumentów.
Jakie składniki odżywcze znajdują się w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia?
O właściwościach prozdrowotnych oliwy z pierwszego tłoczenia decyduje nie tylko odmiana owoców, ale także proces produkcji. Tłoczenie oliwy odbywa się metodą na zimno, dzięki czemu zawarte w oliwie tłuszcze się nie utleniają. W składzie najlepszej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia można znaleźć 98-99 procent kwasów tłuszczowych zwanych triacyloglicerolami, które są źródłem energii dla organizmu człowieka, z czego największy udział ma kwas oleinowy, wpływający na łagodzenie objawów alergii, ale także kwas linolowy, czy stearynowy.
Oliwa z pierwszego tłoczenia uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych także dzięki wysokiej zawartości witamin oraz polifenoli, które opóźniają procesy starzenia. Jest to cecha wyróżniająca dostępną w naszym sklepie internetowym hiszpańską oliwę z oliwek, która jest nie tylko bardzo zdrowa, ale ma także wyborny smak, co z pewnością będzie wyczuwalne w przyrządzanych daniach.
Gdzie szukać zdrowej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia?
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to jeden z flagowych produktów internetowego sklepu Jaka Oliwa – oferujemy produkty prosto ze słonecznej Hiszpanii, które cenione są przez konsumentów na całym świecie. Polecamy między innymi hiszpańską oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia Picual ze zbioru 2023 w opakowaniu o pojemności 3 litrów. Ten wysokiej klasy produkt stworzony został z owoców najlepszych odmian, które poddano ekstrakcji i filtracji od razu po zbiorach, zamykając smak, aromat i bogactwo składników odżywczych w butelce. Świeży aromat trawy oraz owoców w połączeniu z łagodną pikantnością sprawia, że wspomniana oliwa z pierwszego tłoczenia idealnie komponuje się w sałatkach.
Doskonałym wyborem okaże się również oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Oro de Ulia w opakowaniach 3-litrowych, która stworzona została w oparciu o owoce odmian Arbequina oraz Picual, którą łączy lekko gorzkawy smak z subtelną pikantnością, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do gotowania potraw.
Wielbicielom nut smakowych na bazie słodkich owoców i orzechów z pewnością do gustu przypadnie oliwa BIO z pierwszego tłoczenia Arbequina w butelce 0,5 litra. Owoce uprawiane w Hacjendzie Guzman – gaju oliwnym istniejącym od 500 lat mają niski poziom goryczki, są subtelne w smaku, dlatego powstająca z nich hiszpańska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia idealnie sprawdzi się w deserach, czy sałatkach.
Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj także inne wpisy blogowe:
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek
- Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia?
- Czy oliwa z oliwek ujędrnia skórę?
- Wyniki w sporcie a oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno