Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nie bez powodu nazywa jest płynnym złotem – jest ona bowiem bogata w witaminy, polifenole oraz tłuszcze działające pozytywnie na nasz układ krwionośny, przyczyniając się między innymi do zmniejszania cholesterolu we krwi.

Za jedną z najlepszych uważana jest hiszpańska oliwa z pierwszego tłoczenia, co wynika z faktu, że w tym kraju istnieją idealne warunki do uprawy wielu różnych odmian oliwek, różniących się smakiem oraz aromatem, co można wykorzystać w wielu różnych daniach. Poniżej przygotowaliśmy ranking najlepszych oliw z oliwek z pierwszego tłoczenia, które można znaleźć w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa – zachęcamy zatem do lektury.

Ranking najlepszych oliw z pierwszego tłoczenia

Na liście naszych najlepszych oliw z pierwszego tłoczenia znajdują się produkty pozyskiwane w regionie Andaluzji, między innymi w Hacjendzie Guzman, która ma ponad 500-letnią tradycję w kwestii produkcji wysokiej klasy oliwy z oliwek extra virgin, wyróżniającą się smakiem na tle innych produktów tego rodzaju:

  • Oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia La Muralla to wyborny produkt produkowany w Andaluzji w enklawie rezerwatu Sierras Subbéticas, który dostępny jest w czarnych butelkach o pojemności 500 mililitrów. Ma to istotne znaczenie z punktu widzenia stabilności oliwy, ponieważ ciemna butelka, nieprzepuszczająca światła sprawia, że oliwa z pierwszego tłoczenia nie psuje się i może być dłużej przechowywana. Wspomniany produkt otrzymał aż 87 na 100 możliwych do zdobycia punktów pod względem klasyfikacji owoców odmiany Hojiblanca, dzięki czemu jest to flagowy produkt gaju oliwnego zlokalizowanego w Kordobie. Oliwa z pierwszego tłoczenia La Muralla ma wyraźnie wyczuwalny aromat zielonych pomidorów oraz zielonej trawy, dzięki czemu doda świeżości wielu potrawom. Z kolei wysoka zawartość kwasu oleinowego sprawia, że regularne spożycie tej oliwy tłoczonej na zimno poprawia między innymi stan serca oraz naczyń krwionośnych.
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia Oro de Ulia to idealna propozycja do gotowania. Dostępna jest ona w eleganckich, niebieskich puszkach o pojemności 3 litrów, dlatego doskonale sprawdzi się ona w kuchni do codziennego przyrządzania potraw. Jest to coupage oliw z dwóch odmian owoców – Picual oraz Arbequina, dlatego ma ona wyczuwalny jednocześnie lekko pikantny smak w zestawieniu z subtelną goryczką i nutami owocowymi. Rewelacyjnie sprawdza się między innymi do smażenia.
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia BIO Manzanilla to produkt powstający w Hacjendzie Guzman, oferowany w ciemnych butelkach o pojemności 0,5 litra. Jest to wysokiej klasy produkt o wybornym smaku z intensywnymi nutami owocowymi oraz zielonych liści i łodyg drzew oliwnych. Idealnie sprawdzi się do tłustych mięs oraz ryb, ale dobrze komponuje się także z makaronami i cytrusami.

Ile kosztuje najlepsza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia?

Cena dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia zależy głównie oraz odmiany owoców, czy pojemności, w jakich są one oferowane. Prezentowane oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dostępne są w cenie od około 68 do 250 złotych, warto jednak mieć na uwadze fakt, że wspomniane ceny, jak i dostępność poszczególnych produktów może się różnić, dlatego zachęcamy do śledzenia naszej oferty.

- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

- Oliwa z oliwek

- Oliwy smakowe

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Czy oliwa z oliwek ujędrnia skórę?

- Wyniki w sporcie a oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno

- Oliwa z oliwek w diecie wegetariańskiej