Andaluzja to miejsce wprost stworzone do uprawy oliwek. Dlatego też hiszpańska oliwa jest prawdziwą chlubą tego regionu.Za odpowiednie warunki odpowiada klimat, górzysty teren z licznymi wzniesieniami, które przecinają rzeki oraz fakt, że jest to jeden z najlepiej nasłonecznionych rejonów Hiszpanii, a nawet całej Europy. Te idealne warunki owocują w najwyższej jakości oliwki, które później przetwarzane są na wysokiej klasy oliwę andaluzyjską. Za światową stolicę oliwy uznaje się Jaén, czyli prowincję, w której znajduje się ponad 66 milionów drzew oliwnych. To właśnie tam wytwarza się 45% hiszpańskich zasobów tego tłuszczu oraz 20% światowej produkcji, co przekracza wartości otrzymywane w całych Włoszech.

Skąd się wzięła oliwa w Hiszpanii?

Oliwki są prawdziwym skarbem Andaluzji, podobnie jak produkowana z nich oliwa. W całym obszarze Hiszpanii znajduje się 220 milionów drzew oliwnych, dlatego też wpisują się one w krajobraz. Warto wiedzieć, że na Półwysep Iberyjski oliwki zostały przywiezione przez Rzymian lub Fenicjan. Natomiast miejscem narodzin drzewek jest prawdopodobnie teren współczesnego Libanu i stamtąd rozprzestrzeniły się w całym Basenie Morza Śródziemnego. Zarówno dawniej, jak i współcześnie, do drzew oliwnych podchodzi się z ogromnym szacunkiem. Sama oliwa miała także ogromne znaczenie religijne, co zostało przyjęte m.in. przez Chrześcijaństwo. Same owoce lubią delikatność, dlatego najlepiej zbierać je ręcznie. Dodajmy, że poza krajobrazem pełnym sadzonek, Andaluzja ucieszy Cię też walorami aromatycznymi, kiedy odwiedzisz gaje oliwne.

Jakie odmiany oliwek można znaleźć w Andaluzji?

W całej Hiszpanii można znaleźć aż 260 odmian oliwek. Ich zbiory trwają od września/października do marca. Możemy wymienić najpopularniejsze odmiany oliwek, do których należą:

- Manzanilla - najbardziej znana, charakterystyczna dla Andaluzji, owoce są okrągłe, mają mięsisty i lekki miąższ, małą pestkę i rozpoznawalny smak,

- Hojiblanca - podobna do powyższej, jednak o twardszym miąższu, dużej pestce i bardziej intensywnym zielonym kolorze,

- Gordal - w Polsce owoce te są znane jako “królewskie”, odmiana odznacza się dużym sercowatym kształtem i mocnym, wyrazistym smakiem,

- Picual - stanowi 50% upraw oliwek całej Hiszpanii, owoce są duże, mięsiste i zazwyczaj gorzkawe - idealne do produkcji oliwy,

- Picuda - odznaczająca się jędrnymi i delikatnymi w smaku owocami,

- Lachin - odporna na susze i przymrozki, miąższ owoców jest białawy, a w smaku lekko gorzki.

Jaką oliwę polecamy?

Mamy dla Ciebie najwyższej jakości oliwę andaluzyjską. Bogactwo smaku i aromatu sprawi, że każdy posiłek przygotowany z jej wykorzystaniem, będzie dla Ciebie przyjemnością. Dodajmy, że olej ten uchodzi za bardzo zdrowy i dostarczający wielu cennych składników odżywczych. Polecamy m.in. oliwę extra virgin 500 ml La Muralla z wielokrotnie nagradzanej odmiany Hojiblanca, czy oliwę extra virgin 3 l w opakowaniu z kranikiem z butelką gratis, pochodzącą z gajów oliwnych zlokalizowanych w enklawie rezerwatu przyrody Sierras Subbéticas w Kordobie. To propozycje wprost z Andaluzji, które pozwolą Ci poczuć klimat tamtego regionu i zasmakować lokalnej kuchni.

Zapoznaj się także z innymi wpisami z bloga:

- Czy oliwa z oliwek pomaga na oparzenia słoneczne?

- Jak konserwować przetwory za pomocą oliwy z oliwek?