Do czego najlepiej nadaje się ser manchego?
Ser manchego jest jednym z podstawowych produktów kuchni hiszpańskiej i chociaż poza granicami kraju nie jest obecnie zbyt popularny, to widzimy wyraźny wzrost zainteresowania tego rodzaju produktem, który jest pełen smaku i aromatu. Coraz większa liczba konsumentów stosuje go jako zamiennik dla goudy i cheddara w kanapkach, co nadaje im wyraźnie głębszego wymiaru pod względem smaku. Nie ulega wątpliwości, że podstawą jest wybór dobrego produktu, najlepiej od lokalnych producentów, co jest gwarancją wybornego smaku przyrządzanych potraw. Wysokiej klasy hiszpański ser można znaleźć w ofercie naszego sklepu internetowego – polecany ser dojrzewający Manchego DOP Semi-curado 250 g, który doskonale będzie komponował się z naszymi hiszpańskimi wędlinami, ale także z wyborną oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Ser manchego – składnik deski serów podawanych jako tapas
Owczy ser manchego najczęściej stosowany jest jako samodzielna przekąska – nie dominuje on w wielu daniach ze względu na swoje właściwości. Nie sprawdza się on do starcia ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz białka w owczym mleku.
Należy jednak wskazać, że odmiana tego hiszpańskiego przysmaku, czyli ser machego viejo dobrze sprawdzi się jako dodatek wykańczający danie, którego można zetrzeć do sałatki lub makaronów. Ma on bardzo złożony smak z lekko ostrawym i pieprznym posmakiem. Te wyjątkowe właściwości wynikają z dojrzewania przez okres od jednego roku do dwóch lat, głównie w jaskiniach.
Większość odmian sera manchego ma zbliżony smak, jednak jego intensywność uzależniona jest od czasu dojrzewania – im dłużej ser dojrzewa, tym jego smak i aromat staje się bardziej wysublimowany i ostrzejszy. Specjaliści wskazują, że dojrzewający ser owczy Manchego doskonale równoważny aromaty pikantne oraz ostre, ponadto świetnie łączy się z wytrawnymi, jak i słodkimi smakami. Dlatego ser manchego najlepiej nadaje się do hiszpańskiego tapas – klasyczne połączenie to zastosowanie szynki Serrano, ale także innych hiszpańskich wędlin, w tym lomo, czy salchichon. Dla zrównoważenia smaków i aromatów dobrze jest wykorzystać również owoce, takie jak winogrona oraz figi (ale także ich przetwory), jak również orzechy włoskie, laskowe, czy migdały Macrona. Również połączenie z suszonymi pomidorami w oliwie świetnie dopełni smaku sera owczego Manchego.
W jakich potrawach dobrze sprawdza się ser manchego?
Z uwagi na swoje właściwości, dojrzewający owczy ser hiszpański Manchego stosuje się głównie jako przekąskę, jednak nadaje się ono także do przyrządzania dania o nazwie Bocadillo de Salchichon, którą podaje się w barach i tawernach, obowiązkowo z kuflem zimnego piwa. Do przyrządzenia tego dania wykorzystuje się pieczywo przypominające krótką bagietkę, czyli barra de pan. Wspominane pieczywo kroi się wzdłuż i smaruje oliwą, układa się plastry hiszpańskiej wędliny (salami lub suszonej kiełbasy salchichon) oraz pokrojonego w plastry pomidora, a na wierzch układa się pokrojony ser Manchego i składa kanapkę drugą połówką pieczywa.
Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj także inne wpisy blogowe:
- Hiszpańskie sery dojrzewające
- Oliwa z pierwszego tłoczenia