Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
Oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek
- Francuskie oliwy
- Oliwy według pojemności
- Oliwy według marek
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa z oliwek BIO
- Oliwy z Istrii
- Oliwy smakowe
- Kosmetyki
- Oliwy do gastronomii
- Oliwy dla dzieci
- Oliwy do picia dla dzieci
- Oliwa dla HoReCa
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa dla HoReCa
-
Oliwa z oliwek
- Szynki hiszpańskie
- Zestawy prezentowe
- Konserwy
- Blog
-
Oliwa z oliwek
-
Francuskie oliwy
-
Oliwy według pojemności
-
Oliwy według marek
-
Hiszpańska oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek extra virgin
-
Oliwa z oliwek do smażenia
-
Oliwa z oliwek do picia
-
Oliwa z oliwek BIO
-
Oliwy z Istrii
-
Oliwy smakowe
-
Kosmetyki
-
Oliwy do gastronomii
-
Oliwy dla dzieci
-
Oliwy do picia dla dzieci
-
Oliwa dla HoReCa
Oliwa z oliwek -
-
Szynki hiszpańskie
-
Zestawy prezentowe
-
Konserwy
- Blog
-
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
-
Hiszpańska ośmiornica w tapas
2024-02-28 14:25:00
Hiszpańskie tapas znane są na całym świecie, można więc spokojnie uznać je za jeden z istotnych symboli tego kraju. Przyrządzane są one z różnych produktów, w tym z ośmiornicy, która cechuje się wyjątkowym smakiem. Najczęściej służy ona do przyrządzania następujących tapas:
- Pulpo a la gallega przyrządzanej z macek przyprawionych papryką, solą, liściem laurowym oraz oliwą z oliwek. Ośmiornice mrozi się, aby stała się miękka, a następie parzy się ją we wrzątku kilka razy, a w dalszej kolejności gotuje wraz z liśćmi laurowymi. Gdy ośmiornica będzie ugotowana, kroi się ją na mniejsze kawałki układane na plasterkach ugotowanych ziemniaków.
- Pulpo al ajillo to kolejny wyjątkowy przepis na hiszpański tapas z ośmiornicą. Przekąskę przyrządza się na bazie ugotowanej i pokrojonej ośmiornicy, którą smażymy przez około 2 minuty wraz z plasterkami czosnku, słodką papryką i liściem laurowym. Po wyłożeniu całości na talerz dobrze jest posypać je gruboziarnistą solą.
- Carpaccio de pulpo to pomysł na bardzo wytworny hiszpański tapas. Istotą tego dania jest bardzo cienkie pokrojenie ugotowanej ośmiornicy na 1-4 milimetrowe plasterki, najlepiej przy pomocy krajalnicy. Plasterki układa się na talerzu i skrapia sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu.
Na koniec całość posypuje się świeżą natką pietruszki.
Jakie dodatki podawać do tapas z ośmiornicy?
Dodatki serwowane do tapas z ośmiornicy zależą przede wszystkim od preferencji smakowych. Warto podać do nich różnego rodzaju sosy, na przykład aioli stworzony na bazie majonezu, czosnku i sosu z cytryny, który doda nieco pikanterii przekąskom, z kolei dla nadania świeżości i lekkości dobrze sprawdzi się salsa verde, czyli mieszanki posiekanych ziół, konieczne w towarzystwie hiszpańskiej oliwy oraz octu winnego. Także sama oliwa extra virgin sprawdza się jako dodatek, ponieważ bogata jest w ziołowe nuty, ale także owocowe, dzięki temu nieco odświeża danie. Do hiszpańskiego tapas na bazie ośmiornicy można podawać również pieczywo, na przykład w postaci grzanek. Warto testować różne konfiguracje, ponieważ w ten sposób możemy znaleźć idealne połączenie smaków, które przypadnie do gustu naszym kubkom smakowym.
Dostępna w naszym sklepie internetowym hiszpańska ośmiornica pozwoli stworzyć wyjątkowe tapas w domowym zaciszu
W ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa dostępny jest szeroki wybór owoców morza, które sprawdzą się w hiszpańskich tapas. Polecamy zwłaszcza grillowaną ośmiornicę po galicyjsku w kawałkach, która przyprawiona jest solą, papryką i cebulą, zanurzoną w oleju słonecznikowym. Świetnie sprawdzi się w wielu daniach na ciepło, jak i na zimno – zarówno w niewielkich tapas, jak i w daniach głównych, na przykład do makaronów. Polecamy skorzystać także z oferty naszych ryb w puszkach – w tym wyśmienitych sardynek, które rewelacyjnie smakują na grillowanym pieczywie.
Zapoznaj się także z innymi wpisami z naszego bloga: