Hiszpańskie tapas znane są na całym świecie, można więc spokojnie uznać je za jeden z istotnych symboli tego kraju. Przyrządzane są one z różnych produktów, w tym z ośmiornicy, która cechuje się wyjątkowym smakiem. Najczęściej służy ona do przyrządzania następujących tapas:

  • Pulpo a la gallega przyrządzanej z macek przyprawionych papryką, solą, liściem laurowym oraz oliwą z oliwek. Ośmiornice mrozi się, aby stała się miękka, a następie parzy się ją we wrzątku kilka razy, a w dalszej kolejności gotuje wraz z liśćmi laurowymi. Gdy ośmiornica będzie ugotowana, kroi się ją na mniejsze kawałki układane na plasterkach ugotowanych ziemniaków.
  • Pulpo al ajillo to kolejny wyjątkowy przepis na hiszpański tapas z ośmiornicą. Przekąskę przyrządza się na bazie ugotowanej i pokrojonej ośmiornicy, którą smażymy przez około 2 minuty wraz z plasterkami czosnku, słodką papryką i liściem laurowym. Po wyłożeniu całości na talerz dobrze jest posypać je gruboziarnistą solą.
  • Carpaccio de pulpo to pomysł na bardzo wytworny hiszpański tapas. Istotą tego dania jest bardzo cienkie pokrojenie ugotowanej ośmiornicy na 1-4 milimetrowe plasterki, najlepiej przy pomocy krajalnicy. Plasterki układa się na talerzu i skrapia sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu.

Na koniec całość posypuje się świeżą natką pietruszki.

Jakie dodatki podawać do tapas z ośmiornicy?

Dodatki serwowane do tapas z ośmiornicy zależą przede wszystkim od preferencji smakowych. Warto podać do nich różnego rodzaju sosy, na przykład aioli stworzony na bazie majonezu, czosnku i sosu z cytryny, który doda nieco pikanterii przekąskom, z kolei dla nadania świeżości i lekkości dobrze sprawdzi się salsa verde, czyli mieszanki posiekanych ziół, konieczne w towarzystwie hiszpańskiej oliwy oraz octu winnego. Także sama oliwa extra virgin sprawdza się jako dodatek, ponieważ bogata jest w ziołowe nuty, ale także owocowe, dzięki temu nieco odświeża danie. Do hiszpańskiego tapas na bazie ośmiornicy można podawać również pieczywo, na przykład w postaci grzanek. Warto testować różne konfiguracje, ponieważ w ten sposób możemy znaleźć idealne połączenie smaków, które przypadnie do gustu naszym kubkom smakowym.

Dostępna w naszym sklepie internetowym hiszpańska ośmiornica pozwoli stworzyć wyjątkowe tapas w domowym zaciszu

W ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa dostępny jest szeroki wybór owoców morza, które sprawdzą się w hiszpańskich tapas. Polecamy zwłaszcza grillowaną ośmiornicę po galicyjsku w kawałkach, która przyprawiona jest solą, papryką i cebulą, zanurzoną w oleju słonecznikowym. Świetnie sprawdzi się w wielu daniach na ciepło, jak i na zimno – zarówno w niewielkich tapas, jak i w daniach głównych, na przykład do makaronów. Polecamy skorzystać także z oferty naszych ryb w puszkach – w tym wyśmienitych sardynek, które rewelacyjnie smakują na grillowanym pieczywie.

Zapoznaj się także z innymi wpisami z naszego bloga:

- Przepis na pulpo a la gallega - ośmiornicę po galicyjsku

- Jak zrobić pyszną ośmiornicę?