Jaka oliwa z oliwek do chleba?
Spożywanie oliwy z chlebem to znany zwyczaj w krajach basenu Morza Śródziemnego. W restauracjach podaje się je gościom, jako przekąskę, którą można zjeść w oczekiwaniu na zaserwowanie głównego dania. Często wykorzystuje się je również wieczorami, gdzie sprawdzają się do jedzenia w towarzystwie dobrego wina. Warto wtedy wykorzystać pieczywo z dobrym składem, najlepiej, aby było ono pełnoziarniste, na bazie mąki żytniej lub razowej, ale sprawdzi się również biały chleb na zakwasie. Równie istotny jest dobór oliwy – koniecznie stawiajmy na produkty extra virgin. Kluczowy jest tutaj mechaniczny proces produkcji. Owoce z drzewek oliwnych są wyłącznie tłoczone, nieużywane są żadne chemiczne dodatki, nie przeprowadza się również rafinacji. Dzięki temu gotowy produkt zachowuje pełnię smaku, ale i wartości odżywczych. Oliwa z oliwek extra virgin zaliczana jest do grupy najzdrowszych tłuszczów, które wspomagają nasz metabolizm. Dlatego warto jeść ją z chlebem, ale także dodawać do sałatek, sosów oraz mięs.
Jak jeść chleb z oliwą?
Jeżeli udajemy się do restauracji, warto znać zgodny z zadami savoir-vivre sposób spożywania oliwy w połączeniu z chlebem. Kelnerzy podają pokrojone na mniejsze kromki pieczywo, które powinniśmy skropić oliwą, porwać na mniejsze kawałki i w ten sposób kęs po kęsie brać do ust. Warto zwracać uwagę także na zwyczaje panujące w innych krajach, co szczególnie ważne we Włoszech:
- Jeżeli pieczywo postawione jest na stole w wersji saute (nie jest podpieczone i nie postawiono także innych dodatków), wtedy nie spożywamy go z oliwą jako przekąskę – taki chleb przeznaczony jest do dania głównego.
- Z oliwą jako przekąskę możemy spożywać gotowe bruschetty, czyli podpieczone grzanki.
- Nie łączymy chleba z makaronem – jeśli główne danie to na przykład spaghetti, wtedy nie zagryzamy go pieczywem. Jednak w mniej wytwornych restauracjach można wykorzystać pieczywo do wchłonięcia pozostałego sosu już po zjedzeniu makaronu.
Tak wysublimowane zasady savoir-vivre nie muszą być stosowane w naszym domu, zwłaszcza gdy jemy kolację z rodziną lub ze znajomymi podczas niezobowiązujących spotkań. Wtedy porcję oliwy możemy wylać na talerzyk i następnie wchłonąć ją pieczywem, co dla wielu osób jest najłatwiejszym sposobem, ponadto miąższ chleba dobrze wchłania wtedy tłuszcz.
Hiszpańskie oliwy, które najlepiej komponują się z chlebem
Do chleba najlepiej sprawdza się oliwa extra virgin wybijająca się smakiem. Świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek Arbequina, którą znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego. Charakteryzuje się ona słodkim smakiem z wyczuwalnymi nutami owocowymi z łagodnym finiszem. Doskonale dopełni ona zatem aromat pieczywa. Można zastosować ją również do białych mięs oraz ryb, a nawet deserów.
Sprawdź dostępne produkty i przeczytaj inne artykuły blogowe:
- Owoce morza w oliwie z oliwek