Oliwa z oliwek w kontekście slow food i locavore
Choć ruch slow food powstał pod koniec lat 80. dwudziestego wieku, to dopiero teraz nabrał ogromnego znaczenia. Wynika to z faktu, że obecnie pęd życia jest ogromny, wielu konsumentów sięga po gotowce lub półprodukty, nierzadko nie zwracają także uwagi na skład, jak i pochodzenie poszczególnych artykułów spożywczych. Dobra oliwa z oliwek jest kwintesencją ruchu slow food, ponieważ pozwala na przyrządzanie dań w oparciu o wysokiej jakości produkty, zwłaszcza o pochodzeniu lokalnym w sposób uwzględniający metody zrównoważonego rozwoju.
Równocześnie ogromne znaczenie ma wspólna celebracja czasu spędzanego razem podczas spożywania posiłków. Wysokiej klasy oliwa extra virgin jest także znakiem rozpoznawczym ruchu locavore, zakładającego sięganie po żywność produkowaną w sposób tradycyjny. Dzięki temu konsumenci wspierają lokalnych producentów i jednocześnie wprowadzają do swojej diety żywność o dobroczynnym działaniu na nasze zdrowie. Takie produkty mają bowiem wysoką zawartość niezbędnych witamin, składników mineralnych, a także polifenoli. Regularne spożywanie oliwy z oliwek, zwłaszcza hiszpańskiej pozwala utrzymać organizm w dobrej kondycji oraz opóźnić procesy jego starzenia, a dania przyrządzane z jej udziałem idealnie wpisuje się zarówno w kontekst slow food, jak i locavore.
Dobra oliwa z oliwek to esencja zdrowej kuchni śródziemnomorskiej
Ruchy locavore i slow food kojarzone są z nieśpiesznym jedzeniem dań, co pozwala delektować się ich smakiem, ale także spędzaniem czasu z najbliższymi – rodziną i przyjaciółmi. Nie sposób nie odnieść wrażenia, że jest to kluczowa cecha kuchni śródziemnomorskiej, w której oliwa z oliwek odgrywa pierwszorzędną rolę. Udowodniono bowiem, że jej regularne spożycie pozwala wyraźnie zmniejszyć ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, ale także nowotworów, czego dowodem jest życie w dobrym i długim zdrowiu w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie wagę przywiązuje się do lokalnych produktów, wytwarzanych według tradycyjnych metod.
Dostępna w naszym sklepie internetowym oliwa z oliwek wpisuje się w założenia slow food i locavore
Stawiamy na produkty najwyższej jakości, prosto od lokalnych dostawców, zwłaszcza z wielokrotnie nagradzanej Hacjendy Guzman z Andaluzji. W naszej ofercie obecna jest między innymi oliwa do smażenia, która sprawdza się do grillowania mięs, ryb i warzyw, ale także ich marynowania. Polecamy między innymi oliwę extra virgin Oro de Ulia oferowaną w eleganckich opakowaniach o pojemności 3 litrów, wyprodukowanej z owoców dwóch odmian - Arbequina i Picual. Ma lekko pikantny smak, dzięki czemu nie dominuje w daniach.
Zapoznaj się z innymi wpisami blogowymi: