Sardynki marokańskie
Sardynki marokańskie – chluba kuchni Maroka
Maroko uważane jest za światową stolicę sardynek. Według szacunków blisko 65 procent połowów tego gatunku ryb przypada właśnie na Maroko, czyniąc ten kraj rybną potęgą o wartości niemal 600 milionów dolarów. Chociaż kuchnia marokańska kojarzy się przede wszystkim z aromatycznym tadżinem, przyrządzanym w finezyjnym, glinianym naczyniu, to ryby zajmują równie istotną pozycję w marokańskim menu. Świadczy o tym fakt, że spożywane są one w tym kraju w wielu różnych postaciach, ponadto duży odsetek poławianych ryb przeznaczonych jest na eksport, w związku z czym istotną część przemysłu rybnego w tym kraju zajmuje także przetwórstwo, w tym konserwowanie sardynek marokańskich oraz ich zamrażanie.
Kolejnym ośrodkiem zasługującym na uznanie jest As-Suwajra, gdzie odławia się większość marokańskich sardynek. Wiąże się z tym także rozwój turystyki – jest to chętnie odwiedzane miejsce przez osoby poszukujące odskoczni od zgiełku Rabatu, czy Marrakeszu, gdzie dodatkowo można spróbować wybornej kuchni na bazie sardynek, które są flagowym produktem tego regionu.
Jakie dania na bazie sardynek najczęściej spożywa się w Maroku?
Marokańskie sardynki spożywa się głównie na świeżo w formie grillowanych przekąsek. Turystów zaskakuje przede wszystkim rozmiar poławianych ryb. Są one bowiem znacznie większe od sardynek w puszkach o rozmiarze palca. Wspominane ryby są znacznie większe i mają dużo mięsa, ale także ości. Dlatego w tym kraju do sardynek marokańskich z grilla podaje się dużą ilość świeżego pieczywa, aby w razie zakrztuszenia się ością można było w łatwy sposób się jej pozbyć.
Te gatunki ryb przyrządza się również na inne sposoby – kolejny z nich to przygotowanie smażonych sardynek po marokańsku. W tym celu należy dokładnie oczyścić ryby z łusek, wnętrzności, odkrawa się także ich głowy. Następnie wystarczy rozciąć ryby wzdłuż brzucha, rozchylić je na pół, a następnie pewnym ruchem pociągnąć za kręgosłup, pozbywając się w ten sposób największych ości. Kolejnym krokiem jest dokładne obtoczenie ryb w marynacie zwanej chermoula, składającej się z czosnku, kminu rzymskiego oraz świeżej kolendry (opcjonalnie można dodać także ostrą lub słodką paprykę, czy szafran w zależności od preferencji). W kolejnym kroju sardynki z Maroka obtacza się dokładnie mąką i smaży na oliwie aż do momentu ich zarumienienia. Podaje się je wraz z sosem tatarskim na bazie majonezu, soku z cytryny, posiekanej szalotki i suszonego oregano.
Składniki odżywcze marokańskich sardynek
Według danych naukowych sardynki poławiane w Maroku cechują się bogactwem składników odżywczych, dlatego zajmują one istotne miejsce w naszej diecie. W swoim składzie zawierają znikomą ilość węglowodanów, około 65% tłuszczu i aż 35% białka – spożycie 90 gramów sardynek marokańskich pozwala na zaspokojenie niemal 34% białka w codziennej diecie. Co bardzo ważne, są one także źródłem potasu oraz witaminy D, dlatego ich spożycie korzystnie wpływa na stan naszego serca oraz kości.
Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj przykładowe wpisy blogowe: