Tuńczyk w kuchni fusion
Tuńczyk jest rybą, która podbiła serca konsumentów na całym świecie. Z jednej strony jego mięsista konsystencja daje dodatkową konsystencję daniom, a z drugiej jego wyjątkowy smak i bogata zawartość składników odżywczych sprawia, że przygotowywane z jego udziałem posiłki są wyborne i bardzo zdrowe. Dzięki temu tuńczyk stał się istotną częścią tak zwanej kuchni fusion. Pod tym pojęciem kryje się trend kulinarny, rozpropagowany w XX wieku w stanach zjednoczonych. Zakłada on łączenie tradycyjnych dań z różnych regionów świata. Dzięki temu uzyskuje się wyjątkowe połączenia smakowe, które pozornie wydają się nieoczywiste, jednak zyskują one oryginalny aromat, ale także teksturę. Choć początkowo kuchnia fusion była formą eksperymentalną dla wielu kucharzy z całego świata, to obecnie wielu konsumentów chętnie skłania się ku testowaniu coraz to nowych przepisów, w których także tuńczyk zajmuje istotną rolę. Ryba ta ma bowiem istotne znaczenie zarówno w odległej Japonii, jak i bliższej nam Hiszpanii, przez co powstać mogą wyjątkowe dania, które z pewnością zawojują w głowie wielu gości restauracji, czy naszego domowego zacisza.
W jakich przepisach kuchni fusion sprawdzi się tuńczyk?
Tuńczyk daje kucharzom szerokie pole do popisu, dzięki czemu jest on wdzięcznym produktem, jeśli chodzi o kuchnię fusion. Doskonale łączy się on z z wieloma produktami spożywczymi, o czym świadczy chociażby fakt, iż stosuje się go nie tylko w połączeniach azjatycko-śródziemnomorskich, ale także w smakach łączących kraje Ameryki Łacińskiej i Japonii. Na bazie tuńczyka można przygotować udany mariaż kuchni amerykańsko-meksykańsko-śródziemnomorskiej, przygotowując burgery na bazie mięsa wspomnianej ryby w połączeniu z meksykańskim guacamole, przygotowanym z awokado, soku z limonki, drobno pokrojoną czerwoną cebulą i papryczką chilli, koniecznie na z bułką zgrillowaną na dobrej oliwie!
Nieco mniej egzotyczne wydaje się połączenie tuńczyka z owocami morza znanymi z basenu Morza Śródziemnego, bowiem wspomniane aromaty doskonale się łączą i wzajemnie dopełniają. Wybornego tuńczyka można wykorzystać także do przyrządzenia tajlandzkiego, pikantnego curry z mleczkiem kokosowym.
Gdzie szukać wybornego tuńczyka, który sprawdzi się w kuchni fusion?
Do wielu przepisów kuchni fusion doskonale pasują nasze ryby w puszkach, w tym wspomniany tuńczyk, który dostępny jest między innymi w zalewie na bazie oliwy z oliwek. Oferujemy produkty renomowanej marki La Guildive, w tym tuńczyka białego i żółtopłetwego, które znane są z wybornego smaku. Doskonale sprawdzą się także w klasycznych daniach kuchni śródziemnomorskiej, wzbogacając je o wyjątkowy aromat. Polecamy także skorzystać z oferty naszychsardynek, a także wyśmienitych owoców morza.
Przeczytaj także inne nasze wpisy blogowe: