Szynka Serrano, znana także pod spolszczoną nazwą „szynka górska” jest szlachetnym produktem wywodzącym się z regionu Katalonii, Estremadury oraz Kastylii. Do jej wytworzenia wykorzystuje się największą część wieprzowej tuszy, czyli udziec. Ta część mięsa bogata jest w liczne składniki odżywcze, w tym w witaminy z grupy B. Proces dojrzewania wydobywa z mięsa najlepszy smak i co istotne, jedyny stosowany wtedy konserwant to sól, w której otoczone mięso przechowywane jest przez 3 miesiące, po tym czasie sól się zmywa a mięso przez minimum 6 miesięcy suszy się w niskiej temperaturze. Gotowy produkt ma głęboki, czerwonawy kolor z wyraźnymi przerostami tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Szynkę Serrano warto jeść w taki sposób, aby jej smak wybijał się na pierwszy plan, ale jednocześnie dobrze komponował się z pozostałymi dodatkami. Oto kilka naszych wskazówek, w jakich daniach sprawdzi się ona najlepiej:

  • najczęściej podaje się do kanapek, zwłaszcza lekko grillowanych, z dodatkiem świeżych warzyw (najlepiej pomidorów), a także wybornej w smaku oliwy z oliwek extra virgin
  • dobrze komponuje się z pizzą, zwłaszcza z dodatkiem rukoli oraz świeżych lub suszonych pomidorów
  • można jeść ją również w sałatkach. Warto jednak wybierać nieco mniej wyraziste w smaku sałaty tak, aby smak szynki Serrano był doskonale wyczuwalny w całym daniu.

Szynka Serrano idealnie sprawdzi się, jako tapas

Polecamy wykorzystać szynkę Serrano również do tapasów, czyli przekąsek cieszących się ogromnym uznaniem w Hiszpanii. Możemy stworzyć z nich między innymi montadito de jamón serrano, czyli małe kanapeczki z wyborną szynką. Doskonale komponuje się także z owocami, co warto wykorzystać do stworzenia przekąsek o niebiańskim smaku. Jednak istotne jest to, aby szynka Serrano była pokrojona ręcznie w bardzo cienkie plasterki. Jest to niezwykle istotne, ponieważ stosowane krajalnicy powoduje podgrzanie mięsa i przenikanie metalicznego aromatu, co wpływa na smak przekąsek. Z takich plasterków dobrze jest stworzyć roladki podawane na zimno. Wtedy układamy na nich kilka listków rukoli oraz cienko pokrojonej gruszki (w plasterki lub słupki), zawijamy i spinamy wykałaczką. Polecamy stworzyć także deskę przystawek z pozwijaną szynką Serrano podaną razem z aromatycznymi gatunkami sera oraz owocami, na przykład winogronami.

Wybierz produkt wysokiej jakości, który zachwyci podniebienia Twoje oraz Twoich gości

Dobra szynka Serrano to produkt tworzony w zgodzie z tradycją, o bogatym smaku i aromacie. Znajdziesz ją w naszym sklepie internetowym, zapakowaną w eleganckie opakowanie. Nasza szynka Serrano GRAN RESERVA powstaje dzięki dojrzewaniu przez okres 30 miesięcy, przez co staje się nieco słodka w smaku, a jej aromat jest delikatny, ale doskonale wyczuwalny. Nadaje się zarówno do dań głównych, jak i przekąsek, dodatkowo warto wzmocnić te bogate nuty smakowe dzięki wykorzystaniu białego, andaluzyjskiego wina czy białego wina musującego.

Zobacz dostępne produkty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Hiszpańska szynka serrano

- Hiszpańskie szynki

- Sardynki w oliwie z oliwek

- Oliwa z oliwek extra virgin

- Na czym smażyć żeby było zdrowo?

- Czy oliwa z oliwek działa przeciwzapalnie?