Tłuszcz do smażenia powinien charakteryzować się optymalnymi parametrami, do których należy punkt dymienia, rodzaj kwasów tłuszczowych oraz stabilność oksydacyjna. Pierwsza z wymienionych cech oznacza najniższą temperaturę, przy jakiej olej zaczyna dymić, a w jego składzie dochodzi do rozpadu na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Wówczas też wydziela się charakterystyczny zapach spalenizny. Oliwę z oliwek extra virgin można podgrzewać do temperatury 220-240 stopni Celsjusza. Wtedy smażenie na rozgrzanym tłuszczu tego typu jest bezpieczne. Warto wiedzieć, że często do przygotowania dań wystarczy temperatura oleju wynosząca 160-190 stopni Celsjusza.

Czy smażenie na oliwie z oliwek jest zdrowe?

Smażenie na oliwie z oliwek jest bezpieczne i pozwala na zachowanie wielu prozdrowotnych właściwości oraz smaku. To bardzo dobra wiadomość dla każdego, kto ceni sobie potrawy przygotowywane na tłuszczu. Najzdrowszym wyborem będzie tu oliwa extra virgin, która jest tłoczona na zimno zaraz po zebraniu oliwek. Warto wiedzieć, że owoce potrzebne do jej wyprodukowania są starannie selekcjonowane, co jest gwarancją jakości tłuszczu. Oliwę można stosować w kuchni zarówno na ciepło, po poddaniu obróbce termicznej, jak i na zimno.

Jaka jest stabilność oksydacyjna oliwy z oliwek?

Stabilność oksydacyjna to odporność tłuszczu na utlenianie, do którego dochodzi podczas wpływu wysokiej temperatury, a które to powoduje niekorzystne zmiany. Często określa się ją jako czas indukcji od początku procesu podgrzania do momentu gwałtownego wzrostu tworzenia produktów utleniania. Stabilność oksydacyjna oliwy z oliwek extra virgin wynosi 6,5 godziny, co jest naprawdę korzystnym wynikiem w porównaniu do innych tłuszczy. Oznacza to, że olej tego typu świetnie sprawdzi się do smażenia, jest całkowicie bezpieczny.

Jaki olej wybrać?

Do smażenia zdecydowanie warto wybierać najlepszej jakości oliwę z oliwek extra virgin. Jej smak i aromat oraz odporność na obróbkę termiczną doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. Tego typu tłuszcze są popularne w krajach śródziemnomorskich, chociaż coraz większym uznaniem cieszą się także poza nimi. W naszej ofercie znajdziesz oliwę do smażenia w różnych pojemnościach, dzięki czemu z łatwością uzupełnisz swoje domowe zapasy zdrowego tłuszczu. Polecamy m.in. oliwę extra virgin 2 l pochodzącą z Hiszpanii. Ta propozycja jest produkowana z oliwek z gatunku Hojiblanca. To jednak nie wszystko, co u nas znajdziesz. Proponujemy także oliwę extra virgin 250 ml La Muralla. Wyborny sok z zielonych oliwek pochodzi z owoców uprawianych w gajach oliwnych zlokalizowanych w enklawie rezerwatu przyrody Sierras Subeticas w andaluzyjskiej Kordobie. Bez względu na to, który olej wybierzesz, możesz spodziewać się wysokiej jakości oraz bogactwa smaku i aromatu, które zachwycą każdego smakosza.

Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Oliwa z oliwek extra virgin

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Oliwy z Istrii

- Oliwy smakowe

- Czy można smażyć na oliwie niefiltrowanej?

- Na czym smażyć, jak ma się wysoki cholesterol?