Fuet to hiszpańska kiełbasa z mięsa wieprzowego w naturalnym flaku z jelita cienkiego. Wędlina pochodzi z Katalonii, a jej produkcja jest związana z miastem Vic i należącym do niego powiatem Osona. Ten wyjątkowy przysmak w trakcie dojrzewania pokrywa się pleśnią, co wzbogaca jego pikantny smak. Za walory smakowe odpowiadają też przyprawy, takie jak pieprz czarny, czosnek, goździki i nasiona kolendry siewnej.

Zastanawiasz się, jak jeść kiełbasę fuet? Dobre wieści! Możesz delektować się nią na ciepło i na zimno. To doskonały składnik kanapek, sałatek i dań obiadowych. Kiełbasę fuet dodaje się także do zup, a nawet grilluje. Co ciekawe, można ją znaleźć w każdym hiszpańskim lokalu gastronomicznym i sklepie spożywczym. Teraz możesz także zamówić ją wprost do swojego domu w wygodny sposób, korzystając z naszej oferty.

Czy kiełbasę fuet je się z pleśnią?

Kiełbasę fuet je się ze skórką, czyli częścią, która pokryta jest pleśnią tego samego gatunku, co sery camembert i brie. Dodaje ona głębię smaku do i tak bogatej w walory wędliny. Jeśli jednak zależy Ci na bardziej wyczuwalnym aromacie mięsa, możesz ową pleśń zdjąć. Tak naprawdę, kiełbasę fuet możesz jeść tak, jak lubisz najbardziej! Dzięki temu każdy smakosz znajdzie swój własny sposób na przygotowanie wędliny do spożycia. My polecamy m.in. łączyć ją z białym winem musującym, z którym świetnie się uzupełniają.

Przekąska z kiełbasy fuet - jak ją przyrządzić?

Jedną z możliwości przygotowania przekąski z kiełbasy fuet jest pokrojenie jej na plasterki o grubości 1,5-2 cm. Następnie warto nadziać je na wykałaczki i podawać z marynowanymi, ewentualnie nadziewanymi oliwkami czarnymi lub zielonymi. To jedna z najprostszych form spożycia, która cieszy się ogromnym uznaniem smakoszy. Kiełbasę fuet możesz także grillować, dodać do zupy, a nawet naszego polskiego bigosu. To nietypowy dodatek do rodzimej kuchni, ale za to, jak smakowity i aromatyczny. Z pewnością każdy doceni Twoją inwencję twórczą w gotowaniu i łączeniu smaków z dookoła świata!

Wartości odżywcze - co warto wiedzieć?

Zastanawiasz się, jakie wartości odżywcze ma hiszpańska kiełbasa fuet, którą u nas znajdziesz? Już wyjaśniamy!

Wartości odżywcze dla 100g produktu:

kJ/Kcal: 1728 kJ/416 Kcal

Tłuszcze: 31,8 g w tym kasy tłuszczowe: 11,9 g

Węglowodany:0,0 g w tym cukry: 0,0 g

Białko: 32,5 g

Sól: 4,53 g

Kiełbasa fuet ma porównywalną ilość kalorii, co:

- 2 kotlety z indyka w panierce,

- 204 g truskawek.

- 16 pomidorów,

- 2 kawałki pizzy serowej,

- 2 hamburgery.

Jakie potrawy możesz przyrządzić?

Na sam koniec rozwińmy bardziej temat potraw, jakie możesz przyrządzić z dodatkiem kiełbasy fuet rodem z Katalonii. Możemy polecić Ci m.in.:

- sałatkę z kiełbasą fuet i pomidorami,

- panini z serem, kiełbasą fuet i jajami przepiórek,

- kuskus z kiełbasą fuet i melonem,

- tosty z kiełbasą fuet z wieloziarnistego pieczywa i dodatkiem hiszpańskiej oliwy,

- makaron po katalońsku z krewetkami, kiełbasą fuet i warzywami.

Nic nie stoi Ci na przeszkodzie, żeby eksperymentować ze smakiem! Koniecznie wypróbuj fuet i wprowadź do swojej kuchni odrobinę Hiszpanii.

Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Hiszpańskie kiełbasy
- Kiełbasa fuet

- Hiszpańskie chorizo

- Hiszpańska szynka serrano

- Hiszpańskie szynki

- La Belle Iloise

- Oliwa z pierwszego tłoczenia

- Jaką kiełbasę spożywa się w Hiszpanii?

- Z czym jeść szynkę Serrano?