Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
Oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek
- Francuskie oliwy
- Oliwy według pojemności
- Oliwy według marek
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa z oliwek BIO
- Oliwy z Istrii
- Oliwy smakowe
- Kosmetyki
- Oliwy do gastronomii
- Oliwy dla dzieci
- Oliwy do picia dla dzieci
- Oliwa dla HoReCa
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa dla HoReCa
-
Oliwa z oliwek
- Szynki hiszpańskie
- Konserwy
- Promocje
- Blog
-
Oliwa z oliwek
-
Francuskie oliwy
-
Oliwy według pojemności
-
Oliwy według marek
-
Hiszpańska oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek extra virgin
-
Oliwa z oliwek do smażenia
-
Oliwa z oliwek do picia
-
Oliwa z oliwek BIO
-
Oliwy z Istrii
-
Oliwy smakowe
-
Kosmetyki
-
Oliwy do gastronomii
-
Oliwy dla dzieci
-
Oliwy do picia dla dzieci
-
Oliwa dla HoReCa
Oliwa z oliwek -
-
Szynki hiszpańskie
-
Konserwy
- Promocje
- Blog
-
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
-
Jaką kiełbasę spożywa się w Hiszpanii?
2024-03-01 13:28:00
Każdy kraj słynie z produktów spożywczych, wyznaczających dziedzictwo kulturowe, z czym mamy do czynienia także w Hiszpanii, znanej między innymi z wybornej kiełbasy. Jest to jeden ze znaków rozpoznawczych Królestwa Hiszpanii, a zwłaszcza następujące produkty:
- Chorizo to najpopularniejsza hiszpańska kiełbasa, która chętnie spożywana jest na całym świecie. Ma ona zwartą konsystencję i jest niesłychanie aromatyczna, dlatego to obowiązkowy element tapas, ale także wielu dań głównych spożywanych na ciepło.
- Longaniza uważana jest za siostrę chorizo, ponieważ sposób przygotowywania jest bardzo podobny, jednak zamiast papryki stosuje się większą ilość świeżo mielonego pieprzu.
- Fuet również cieszy się równie dużym uznaniem co chorizo wśród konsumentów ze względu na głęboki smak i aromat, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako dodatek do deski serów, zwłaszcza na bazie serów dojrzewających i pleśniowych, ale także w otoczeniu oliwek. Często dodawana jest do dań przyrządzanych na bazie makaronu lub ryżu.
- Salchichón jest klasycznym typem salami, zbliżonym w smaku do wędlin produkowanych w Niemczech, czy we Włoszech.
- Salchicha to odmiana klasycznych, dosyć cienkich kiełbasek, które spożywane są między innymi w hot dogach. Charakterystyczną cechą tej kiełbasy hiszpańskiej jest duża zmienność pod względem stosowanych przypraw, jak i sposobu produkcji, dlatego w zależności od regionu znajdziemy tam produkty różniące się nieco pod względem smaku.
- Sabrasada jest kiełbasą charakterystyczną dla Balearów, która chroniona jest pieczęcią oznaczenia geograficznego. Latem spożywana jest na surowo, na przykład z chlebem, ponieważ łatwo rozsmarowuje się na pieczywie, zaś zimą sprawdza się do rozgrzewających zapiekanek.
Czym różnią się poszczególne kiełbasy spożywane w Hiszpanii?
W zależności od rodzaju hiszpańskiej kiełbasy, sposób ich produkcji może się znacznie różnić. Przykładowo chorizo produkowane jest z mielonego mięsa wieprzowego, obowiązkowo z dodatkiem dużej ilości papryki oraz czosnku. Dzięki temu zyskuje ona wyjątkowy, nieco pikantny smak oraz charakterystyczny, czerwonawy kolor. Ulega ona procesom peklowania oraz wędzenia i suszenia na słońcu, co dodatkowo podbija smak. Proces dojrzewania jest kluczowy dla wielu hiszpańskich kiełbas, co dotyczy także fuet, które w tym czasie zyskuje specyficzny biały nalot, który nie świadczy o zepsuciu, ale o dojrzewaniu w prawidłowych warunkach.
Poczuj smak Hiszpanii w swoim domu i wybierz kiełbasę dostępną w naszym sklepie internetowym
Żeby spróbować produktów Hiszpanii, nie musicie udawać się w podróż na półwysep iberyjski. Wystarczy, że zamówicie produkty z naszego sklepu internetowego, na przykład tradycyjnie wytwarzane chorizo Bellota Iberico z czarnych świń iberyjskich, czy wyborną kiełbasę fuet. Zachęcamy także do odwiedzenia naszego Domu Oliwy w Częstochowie, gdzie można spróbować wyjątkowych produktów – dobrej oliwy extra virgin, ale także hiszpańskiej szynki Serrano, czy wyśmienitychsardynek.
Przeczytaj także inne wpisy blogowe: