Różnice między oliwą filtrowaną a niefiltrowaną
Oliwa z oliwek nie bez powodu nazywana jest płynnym złotem, bowiem powstaje z owoców drzew oliwek, które mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu, ale także witamin i polifenoli, korzystnie wpływających na stan naszego serca. Zasadniczo dzieli się je na dwa rodzaje produktów: filtrowaną oraz niefiltrowaną. Warto znać między nimi różnice, co z pewnością pomoże dobrać odpowiedni produkt:
- Różnią się one przede wszystkim konsystencją – oliwa filtrowana jest bardziej gęsta w porównaniu z niefiltrowaną. Wynika to z faktu, że w procesie filtracji usunięte zostają resztki skórek oraz miąższu owoców, a także wody. Staje się wtedy bardziej klarowna.
- Oliwa niefiltrowana ma krótszy okres przeznaczenia do spożycia od filtrowanej – szacuje się, że należy ją spożyć w czasie nie dłuższym niż do roku.
- Producenci oliwy wskazują, że oliwa niefiltrowana najlepiej sprawdza się do spożywania na zimno, co różni ją wyraźnie od oliwy filtrowanej, która może być spożywana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Chociaż oba rodzaje płynnego złota nieco się od siebie różnią, to łączy je wysoka zawartość składników odżywczych i wyborny smak, ponadto konieczne jest także przechowywanie ich w ciemnym i chłodnym miejscu, aby uchronić je przed zepsuciem.
Czy oliwa filtrowana i niefiltrowana różnią się pod względem właściwości odżywczych?
Specjaliści wskazują, że zarówno oliwa filtrowana, jak i niefiltrowana nie różnią się zasadniczo pod względem zawartości składników odżywczych. W obu przypadkach kluczowy jest proces powstawania, który powinien przebiegać w niskich temperaturach. Dzięki temu nie dochodzi do rozpadu witamin, polifenoli oraz wielu innych składników, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego oba rodzaje oliw sprawdzają się świetnie w naszej kuchni – podczas wyboru koniecznie zwracajmy uwagę na to, aby były to artykuły powstające podczas tłoczenia metodą na zimno oraz żeby posiadały określenie extra virgin. Oznacza to, że dana partia oliwy powstała z owoców tłoczonych po raz pierwszy, dzięki czemu finalny produkt ma najwięcej składników odżywczych i jednocześnie świeży i przyjemny smak oraz aromat.
Jaką oliwę znajdziesz w internetowym sklepie Jaka Oliwa?
W internetowym sklepie Jaka Oliwa obecne są wysokiej jakości hiszpańskie oliwy extra virgin powstające w procesie tłoczenia na zimno. Polecamy zwłaszcza produkty znane z wielokrotnie nagradzanej Hacjendy Guzman, powstające z odmian owoców takich jak: Manzanilla, Arbequina, czy Hojiblanca. Różnią się one aromatem i przeznaczeniem, dlatego dla osób, które chcą skorzystać z dobrodziejstw natury Andaluzji polecamy także zestawy degustacyjne. W całym zestawie obecne są oliwy o pojemności 0,5 litra ze wszystkich odmian wspomnianych wcześniej owoców, a także oliwę Coupage z 3 najlepszych odmian oliwek. Z pewnością sprawdzą się w każdej kuchni, ale nadają się także na okolicznościowy prezent.
Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj inne artykuły z bloga: