Jaka oliwa do kanapek?
Do przyrządzania kanapek najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek extra virgin. Jest to naturalny tłuszcz roślinny o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin oraz innych składników odżywczych, które powinny znaleźć się w każdej diecie. To płynne złoto doskonale sprawdza do przyrządzania kanapek, ponieważ jest doskonałym zamiennikiem masła, czy margaryny, co jest szczególnie istotne u osób, które pragną zrzucić na wadze, ale także tych zmagających się ze schorzeniami układu krwionośnego, na przykład z miażdżycą. Oliwa określana jako extra virgin ma niski poziom kwasowości, nieprzekraczający 0,8 procent. Równie ważne jest to, aby wybrać produkt o możliwie delikatnym aromacie. Dzięki temu nie zdominuje smaku przyrządzanego posiłku, ale doskonale dopełni nuty smakowe wędlin, serów, a przede wszystkim warzyw, czy owoców w zależności od naszych preferencji smakowych. Dodatek tego tłuszczu sprawia, że danie jest mniej kaloryczne i zdrowsze.
Jak używać oliwy do kanapek?
Oliwę najlepiej wykorzystać do kanapek grillowanych, ponieważ dzięki temu pieczywo stanie się chrupkie, zyska złoty kolor, a także niebywały aromat. Tutaj możliwości są nieskończone, warto zainspirować się naszymi propozycjami na wyśmienite dania:
- Bruschetta to klasyczna propozycja, znana z kuchni włoskiej. W tym celu należy pokroić na grube kromki biały chleb na zakwasie, polać go oliwą i zgrillować. Następnie jeszcze ciepłe pieczywo smaruje się rozgniecionym ząbkiem czosnku i na wierzch kładzie się drobno pokrojone pomidory, wymieszane z cebulą oraz ziołami – bazylią oraz oregano.
- Oliwę z oliwek warto wykorzystać także do przyrządzania francuskich kanapek, zwanych croque monsieur. Na początku konieczne jest przygotowanie beszamelu – w tym celu na łyżce masła przesmażamy mąkę, następnie dodajemy mleko i całość dokładnie mieszamy do czasu, aż powstanie gładka, gęsta masa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem smarujemy kromkę chleba, kładziemy wędlinę oraz ser i przykrywamy drugą kromką. Klasyczna postać tego przepisu uwzględnia wykorzystanie masła, jednak dodanie oliwy będzie znacznie zdrowsze. Kanapkę należy z obu stron grillować do momentu zarumienienia i roztopienia sera.
- Warto wykorzystać oliwę z oliwek do przyrządzenia kanapek na bazie grzanek, które grillujemy, a wierzch smarujemy pastą z bakłażana lub guacamole, a na wierzch kładziemy jajko w koszulce, ugotowane na twardo lub sadzone, w zależności od naszych preferencji.
Jaka oliwa hiszpańska sprawdzi się do przyrządzania kanapek?
Nieodłączną częścią kuchni hiszpańskiej są niewielkie przekąski, zwane tapas, w tym niewielkie kanapki, do których przygotowania stosuje się chorino, szynkę Serrano, wyśmienite sery oraz dodatki warzywne, w tym paprykę i pomidory. Dobra hiszpańska oliwa z oliwek wzbogaci ich smak. To płynne złoto można znaleźć w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa. Polecamy oliwę z oliwek Verdial, Manzanilla, Arbequina, czy Hojiblanca o wybornym aromacie i lekkim smaku.
Sprawdź dostępne produkty i przeczytaj inne wpisy blogowe: