Hiszpania słynie z produkcji ponad 150 rodzajów sera i w zależności od regionu mają one ściśle sprecyzowaną recepturę. Do tej grupy zaliczamy zarówno świeże specjały, jak i hiszpańskie sery dojrzewające oraz te z niebieską pleśnią, nadające im ostrzejszego smaku i aromatu. Na smak serów hiszpańskich wpływ ma przede wszystkim lokalny klimat, ale także tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Oczywiście ogromne znaczenie ma również to, z jakiego mleka wytwarzany jest ser – mowa tutaj o mleku owczym, kozim i krowim, ale wytwarza się także sery mieszane z różnych rodzajów mleka. Sery stanowią istotną część kuchni hiszpańskiej oraz rodzimej kultury, dlatego w poniższym wpisie przedstawiamy szczegółowy przegląd tych wyjątkowych przysmaków. Zachęcamy zatem do lektury.

Przegląd najpopularniejszych serów hiszpańskich

Niekwestionowanym liderem listy hiszpańskich serów jest dojrzewający ser manchego, powstający z mleka owczego, który znany jest ze swojej kremowej tekstury oraz wyjątkowego smaku, głównie o orzechowych nutach. Cechą charakterystyczną owczego sera dojrzewającego manchego jest jego cylindryczny kształt oraz woskowana brązowa skórka z charakterystycznym, tłoczonym zyzgakiem. Wspomniany przysmak charakteryzuje umiarkowany okres dojrzewania wynoszący od 30 dni do maksymalnie 2 lat. W zależności od czasu dojrzewania, mówimy o świeżych przysmakach, które mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia, ale także o średniodojrzewajacych produktach – są to sery dojrzewające manchego curado oraz semicurado, a także przysmaki o dłuższym okresie dojrzewania, które są kruche i mają charakterystyczny, dobrze zaakcentowany smak i aromat. Hiszpania słynie także z innych, wyjątkowych serów:

  • Ser hiszpański Cabrales to najsłynniejszy ser pleśniowy znany głównie w Asturii. Ma intensywny smak oraz zapach i wytwarzany jest z mleka krów dojonych dwukrotnie – rano i wieczorem, nierzadko powstaje również domieszką mleka owczego lub koziego. Cechą charakterystyczną tego hiszpańskiego sera jest proces dojrzewania, który odbywa się w jaskiniach gór Picos de Europa, w których panują warunki do rozwoju grzybów penicillum. Hiszpański ser Cabrales ma bardzo cienką, gładką i miękką skórkę oraz maślane wnętrze.
  • Ser hiszpański Mahon-Menorca powstaje wyłącznie na wyspie Minorka. To tradycyjny przysmak o charakterystycznym kształcie szcześciokąta. Produkuje się go z mleka krowiego i w zależności od stopnia dojrzałości, ich smak oraz konsystencja mogą się znacząco różnić. Mahon-Menorca to głównie półtwarde sery.
  • Hiszpański ser Burgos produkowany jest w prowincji Burgos. Jest to rodzaj świeżego sera, spożywanego już po kilku godzinach od zakończenia procesu produkcji. Początkowo produkowano go wyłącznie z mleka owczego, ale obecnie wykorzystuje się również mleko krowie. Ser Burgos jest biały i bardzo miękki i ma dosyć wodnistą konsystencję – z uwagi na powyższe cechy wykorzystywany jest głównie w sałatkach, ale także jako przekąska w towarzystwie orzechów oraz miodu.
  • Ser hiszpański Idiazabal to typ sera tłustego, dojrzewającego przez 60 dni. Produkowany jest w regionie Nawarry i w Kraju Basków – ma intensywny, ale dobrze wyważony smak, z wyczuwalnym aromatem mleka owczego.
  • Hiszpański ser Torta del Casar ma charakterystyczne, niemal płynne wnętrze, co wynika z faktu poddawanie obróbce mleka owczego w temperaturze 28-32°C przez czas 50-80 minut. Wspomniany ser ma twardawą skórkę, którą się odkrawa, a półpłynny środek rozsmarowuje się na chlebie.
  • Ser hiszpański Tetilla pochodzi z Galicji. Ma ciekawy, stożkowy kształt, dojrzewa przez przynajmniej 7 dni. Ma subtelny smak, ale lekko słony i kwaśny smak.

Poznaj smak wybornych serów dojrzewających z Hiszpanii, które znajdziesz w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa!

Nasz sklep internetowy oferuje szeroki wybór przysmaków prosto z Hiszpanii, które świetnie sprawdzą się jako tapas, na przykład na romantyczną kolację, czy spotkanie z przyjaciółmi. Polecamy zwłaszcza wyborne hiszpańskie sery, w tym Manchego DOP Semi-curado 250 g., który świetnie pasuje do deski z iberyjskimi wędlinami, ale także z owocami.

Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Hiszpańskie sery dojrzewające

- Sery dojrzewające

- Sery Manchego

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z pierwszego tłoczenia

- La Belle Iloise

- Do czego najlepiej nadaje się ser manchego?

- Jakich serów dojrzewających spróbować w Hiszpanii?