Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
Oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek
- Francuskie oliwy
- Oliwy według pojemności
- Oliwy według marek
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do smażenia
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa z oliwek BIO
- Oliwy z Istrii
- Oliwy smakowe
- Kosmetyki
- Oliwy do gastronomii
- Oliwy dla dzieci
- Oliwy do picia dla dzieci
- Oliwa dla HoReCa
- Hiszpańska oliwa z oliwek
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Oliwa z oliwek do picia
- Oliwa dla HoReCa
-
Oliwa z oliwek
- Szynki hiszpańskie
- Konserwy
- Promocje
- Blog
-
Oliwa z oliwek
-
Francuskie oliwy
-
Oliwy według pojemności
-
Oliwy według marek
-
Hiszpańska oliwa z oliwek
-
Oliwa z oliwek extra virgin
-
Oliwa z oliwek do smażenia
-
Oliwa z oliwek do picia
-
Oliwa z oliwek BIO
-
Oliwy z Istrii
-
Oliwy smakowe
-
Kosmetyki
-
Oliwy do gastronomii
-
Oliwy dla dzieci
-
Oliwy do picia dla dzieci
-
Oliwa dla HoReCa
Oliwa z oliwek -
-
Szynki hiszpańskie
-
Konserwy
- Promocje
- Blog
-
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
-
-
Z jakich serów słynie Hiszpania?
2024-10-01 08:31:00
Hiszpania słynie z produkcji ponad 150 rodzajów sera i w zależności od regionu mają one ściśle sprecyzowaną recepturę. Do tej grupy zaliczamy zarówno świeże specjały, jak i hiszpańskie sery dojrzewające oraz te z niebieską pleśnią, nadające im ostrzejszego smaku i aromatu. Na smak serów hiszpańskich wpływ ma przede wszystkim lokalny klimat, ale także tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Oczywiście ogromne znaczenie ma również to, z jakiego mleka wytwarzany jest ser – mowa tutaj o mleku owczym, kozim i krowim, ale wytwarza się także sery mieszane z różnych rodzajów mleka. Sery stanowią istotną część kuchni hiszpańskiej oraz rodzimej kultury, dlatego w poniższym wpisie przedstawiamy szczegółowy przegląd tych wyjątkowych przysmaków. Zachęcamy zatem do lektury.
Przegląd najpopularniejszych serów hiszpańskich
Niekwestionowanym liderem listy hiszpańskich serów jest dojrzewający ser manchego, powstający z mleka owczego, który znany jest ze swojej kremowej tekstury oraz wyjątkowego smaku, głównie o orzechowych nutach. Cechą charakterystyczną owczego sera dojrzewającego manchego jest jego cylindryczny kształt oraz woskowana brązowa skórka z charakterystycznym, tłoczonym zyzgakiem. Wspomniany przysmak charakteryzuje umiarkowany okres dojrzewania wynoszący od 30 dni do maksymalnie 2 lat. W zależności od czasu dojrzewania, mówimy o świeżych przysmakach, które mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia, ale także o średniodojrzewajacych produktach – są to sery dojrzewające manchego curado oraz semicurado, a także przysmaki o dłuższym okresie dojrzewania, które są kruche i mają charakterystyczny, dobrze zaakcentowany smak i aromat. Hiszpania słynie także z innych, wyjątkowych serów:
- Ser hiszpański Cabrales to najsłynniejszy ser pleśniowy znany głównie w Asturii. Ma intensywny smak oraz zapach i wytwarzany jest z mleka krów dojonych dwukrotnie – rano i wieczorem, nierzadko powstaje również domieszką mleka owczego lub koziego. Cechą charakterystyczną tego hiszpańskiego sera jest proces dojrzewania, który odbywa się w jaskiniach gór Picos de Europa, w których panują warunki do rozwoju grzybów penicillum. Hiszpański ser Cabrales ma bardzo cienką, gładką i miękką skórkę oraz maślane wnętrze.
- Ser hiszpański Mahon-Menorca powstaje wyłącznie na wyspie Minorka. To tradycyjny przysmak o charakterystycznym kształcie szcześciokąta. Produkuje się go z mleka krowiego i w zależności od stopnia dojrzałości, ich smak oraz konsystencja mogą się znacząco różnić. Mahon-Menorca to głównie półtwarde sery.
- Hiszpański ser Burgos produkowany jest w prowincji Burgos. Jest to rodzaj świeżego sera, spożywanego już po kilku godzinach od zakończenia procesu produkcji. Początkowo produkowano go wyłącznie z mleka owczego, ale obecnie wykorzystuje się również mleko krowie. Ser Burgos jest biały i bardzo miękki i ma dosyć wodnistą konsystencję – z uwagi na powyższe cechy wykorzystywany jest głównie w sałatkach, ale także jako przekąska w towarzystwie orzechów oraz miodu.
- Ser hiszpański Idiazabal to typ sera tłustego, dojrzewającego przez 60 dni. Produkowany jest w regionie Nawarry i w Kraju Basków – ma intensywny, ale dobrze wyważony smak, z wyczuwalnym aromatem mleka owczego.
- Hiszpański ser Torta del Casar ma charakterystyczne, niemal płynne wnętrze, co wynika z faktu poddawanie obróbce mleka owczego w temperaturze 28-32°C przez czas 50-80 minut. Wspomniany ser ma twardawą skórkę, którą się odkrawa, a półpłynny środek rozsmarowuje się na chlebie.
- Ser hiszpański Tetilla pochodzi z Galicji. Ma ciekawy, stożkowy kształt, dojrzewa przez przynajmniej 7 dni. Ma subtelny smak, ale lekko słony i kwaśny smak.
Poznaj smak wybornych serów dojrzewających z Hiszpanii, które znajdziesz w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa!
Nasz sklep internetowy oferuje szeroki wybór przysmaków prosto z Hiszpanii, które świetnie sprawdzą się jako tapas, na przykład na romantyczną kolację, czy spotkanie z przyjaciółmi. Polecamy zwłaszcza wyborne hiszpańskie sery, w tym Manchego DOP Semi-curado 250 g., który świetnie pasuje do deski z iberyjskimi wędlinami, ale także z owocami.
Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:
- Hiszpańskie sery dojrzewające
- Oliwa z pierwszego tłoczenia