Oliwa z oliwek to tłuszcz z gatunku superfoods”, czy pokarmów spożywczych wyjątkowo bogatych w składniki odżywcze. Dlatego warto wykorzystać ją w kuchni, na przykład smażąc kurczaka. To świetne połączenie i to nie tylko smakowe, ponieważ oba te elementy dania są korzystne dla naszego zdrowia. Najzdrowszym wyborem jest oliwa z oliwek extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Nadaje się nie tylko do poddania obróbce termicznej, ale też spożywania na zimno. Jeśli natomiast szukasz tłuszczu wyłącznie do smażenia, możesz spróbować oliwy rafinowanej.

Jakie zalety ma smażenie kurczaka na oliwie?

Warto wiedzieć, że punkt dymienia, czyli najniższa temperatura, w której tłuszcz podczas smażenia ulega rozpadowi na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, w przypadku oliwy z oliwek wynosi od 170°C do 240°C. Nie jest to jednak jedyny wyznacznik jakości. Wiele badań naukowych potwierdza odporność oliwy z oliwek na działanie wysokich temperatur, czyli jej odporność termooksydacyjną. Dzięki temu można na niej smażyć nawet przez kilka godzin. Dlatego też jest to świetny wybór, kiedy chcesz przyrządzić smakowitego kurczaka, a nawet wtedy, kiedy chcesz jedynie podgrzać już wcześniej upieczone mięso.

Dlaczego warto wybrać oliwę do smażenia?

Oliwa z oliwek ma wiele walorów prozdrowotnych. To dobra wiadomość nie tylko dla smakoszy kuchni śródziemnomorskiej, ale i osób przebywających na diecie. Z tego względu zachęcamy do wyboru najwyższej jakości tłuszczu roślinnego, który w tym przypadku powinien być przechowywany w ciemnej buteleczce ze względu na wrażliwość na działanie światła. Warto pamiętać, że spożywanie oliwy:

- podwyższa poziom serotoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za poczucie sytości, jednocześnie nie zwiększając wzrostu wagi i tkanki tłuszczowej,

- obniża ryzyko chorób serca oraz udaru mózgu, dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają ciśnienie krwi i poziom LDL, czyli złego cholesterolu,

- może wspomagać organizm przed rozwojem nowotworów,

- przynosi korzyści osobom chorym na zapalenie stawów,

- chroni przed cukrzycą typu 2, zmniejszając jej ryzyko aż o 40%,

- zmniejsza ryzyko osteoporozy,

- wzmacnia układ odpornościowy.

Jaką oliwę wykorzystać w kuchni?

W naszej ofercie znajdziesz najwyższej jakości oliwę z oliwek do smażenia. Co więcej, dostępne są różne pojemności, dzięki czemu z łatwością przygotujesz swoje domowe zapasy. Możemy polecić Ci m.in. oliwę extra virgin 2 l z Hiszpanii, oliwę extra virgin 250 ml La Muralla oraz oliwę extra virgin 3 l w opakowaniu z kranikiem i butelką gratis. Każda z tych propozycji charakteryzuje się wybornym smakiem i aromatem, które bez wątpienia uzupełnią Twoje ulubione dania z kurczaka. Zachęcamy do wypróbowania dostępnych u nas wariantów oliwy z oliwek, która ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Oliwa z oliwek extra virgin

- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwy z Istrii

- Na czym smażyć, jak ma się wysoki cholesterol?

- Czy można smażyć tuńczyka z puszki?