Tuńczyk z puszki smakuje wybornie już bez dodatkowego przyprawiania, ponieważ zanurzony jest w zalewie, która aromatyzuje mięso. Najczęściej tuńczyka zanurza się w wysokiej klasy oliwie extra virgin. Ten dodatek sprawia, że mięso staje się bardziej kruche i delikatne w smaku, przyjmuje także nuty smakowe danej oliwy, najczęściej ziołowe, owocowe, czy lekko pikantne. Z łatwością w sklepach można zakupić także tuńczyka w pomidorach, dzięki czemu jest nieco słodszy w smaku, a dodatek ziół dodaje przekąsce lekkości. Dostępne są także kawałki mięsa w sosie własnym, który jest najmniej kaloryczny, ale jednak wymaga doprawienia. Najczęściej wystarczy sól i pieprz, ponieważ tuńczyk jest rybą delikatną w smaku. Jeżeli jednak zależy nam na „podkręceniu” jego smaku, dobrym wyborem będzie dodanie świeżo przeciśniętego przez praskę czosnku, dobrze sprawdzi się także ostra papryczka, najlepiej chilli, czy imbir. Przekąsce można dodać także lekkich nut dzięki ziołom, takim jak bazylia, tymianek, oregano oraz świeży koper i natka pietruszki.

Co zrobić z tuńczyka z puszki z przyprawami?

Tuńczyk z puszki jest świetną przekąską do jedzenia od razu po otwarciu, jednak chętnie dodawany jest także do różnych dań, ale i przystawek:

  • Doskonale sprawdza się w daniach na bazie makaronu. Wystarczy na łyżce oliwy zeszklić posiekany ząbek czosnku oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli, wymieszać z ugotowanym makaronem i dodać cząstki tuńczyka z puszki, a następnie delikatnie przemieszać. Z mięsem dobrze komponować będzie się także natka pietruszki, którą wykończymy danie.
  • Tuńczyk z puszki świetnie sprawdza się do tworzenia past, gdzie będzie grał pierwsze skrzypce. Wystarczy rybę rozgnieść widelcem i dodać jajko, które wzmocni smak ryby. Dla podkreślenia aromatu warto dodać łyżeczkę musztardy oraz łyżkę majonezu lub jogurtu naturalnego, aby połączyć wszystkie składniki.
  • Dobrym pomysłem będzie stworzenie kotlecików z tuńczyka z puszki – można wtedy rozdrobnione mięso przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, czy worcestershire, aby zyskało mocniejszy aromat.
  • Tuńczyk z puszki jest pysznym dodatkiem do każdego dania, także podawanego na śniadanie. Można go wykorzystać do stworzenia grzanki, którą smarujemy oliwą lub majonezem i grillujemy na złoto. Następnie na wierzch kładziemy poszarpane kawałki tuńczyka, a na to plastry pomidora. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Takie danie dostarcza niezbędną ilość białka, tłuszczu oraz błonnika, dlatego świetnie nadaje się na dobre rozpoczęcie dnia.

Wybierz smakującego wybornie tuńczyka z puszki

Niewątpliwie tuńczyk z puszki jest ciekawym dodatkiem do dań, który potrafi zmienić zupełnie oblicze nawet prostej sałatki na przykład na bazie sałaty rzymskiej i sezonowych warzyw. Warto stawiać na produkty wysokiej jakości, które oferowane są przez internetowy sklep Jaka Oliwa. Polecamy tuńczyka konfitowanego w zalewie z oliwy extra virgin, który zachowuje pełnię aromatu oraz wartości odżywczych. Taki dodatek dopełni smak nie tylko sałatek, ale także past, czy makaronów.

Poznaj dostępne produkty i przeczytaj inne wpisy blogowe:

- Sardynki w oliwie z oliwek

- Owoce morza w oliwie z oliwek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do picia

- Jak najlepiej spożywać oliwę z oliwek?

- Czy oliwa z oliwek nadaje się do pizzy?