Dlaczego jedne oliwy są droższe od innych?
Oliwa z oliwek to szeroko rozpowszechniony produkt spożywczy, który znajduje zastosowanie jako składnik sałatek, produkt służący do smażenia, duszenia, czy marynowania mięs oraz warzyw. Tego rodzaju oleje występują w wielu różnych wariantach, często różniących się znacząco ceną. Tutaj często pojawia się pytanie, co wpływa na różnice w cenie i czy warto zapłacić więcej za produkt wysokiej jakości? Odpowiedz brzmi jednoznacznie - absolutnie warto, gdyż oliwy mają wpływ na nasz organizm - im lepsza jakość, tym więcej korzyści dla naszego zdrowia. Dlatego poniżej przygotowaliśmy praktyczny poradnik, w którym dokładnie wyjaśniamy, dlaczego jedne oliwy są droższe od innych i czym kierować się podczas zakupu. Zachęcamy zatem do lektury!
Co wpływa na cenę oliwy?
O tym, dlaczego jedne oliwy są droższe od innych decyduje głównie jakość, skład, proces tworzenia danego produktu. Na szczycie listy można wskazać oliwy extra virgin, znane również pod nazwą oliw z pierwszego tłoczenia. Oznacza to również, ze te będą najdroższe. Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, iż w tym przypadku cena koreluje wraz z jakością produktu. Oliwa z pierwszego tłoczeniapowstaje z owoców, które tłoczone są po raz pierwszy. Ten fakt ma tutaj niezwykle istotne znaczenie, bowiem wiele oliw powstaje z już raz wytłoczonych owoców, w związku z czym takie wytłoczyny pozbawione są już wielu cennych składników odżywczych. Wpływ na finalną ceną oliwy mają także następujące kwestie:
- Odmiana oliwek i region, w jakim uprawiane są owoce. W wielu rejonach basenu Morza Śródziemnego owoce, z jakiej powstają najlepsze oliwy stosuje się specjalistyczne metody uprawy tak, aby otrzymana oliwa była nie tylko wyborna w smaku, ale także pełna korzystnych składników odżywczych.
- Wpływ na to, dlaczego jedne oliwy są droższe od innych ma również sposób uprawy. Droższe są przede wszystkim te oliwy, które uprawiane są ekologicznie. Wynika to z faktu, iż brak stosowania nawozów i pestycydów powoduje, że plon jest wyraźnie mniejszy, ale za to cechuje się znacznie większą jakością, dlatego tego rodzaju produkty uznawane są za najzdrowsze. Konsumenci więcej zapłacą również za owoce zbierane ręcznie w szczycie sezonu, selekcjonowane i tłoczone na zimno metodami tradycyjnymi. W ten sposób w butelkach zamykane jest wszystko to, co wydobywane jest z owoców.
- Ważny fakt, jaki należy przytoczyć to także przyznane oliwom certyfikaty. Dobitnie pokazują one, że konsumenci mają do czynienia z produktem wysokiej klasy, który jest bezpieczny i zdrowy do spożycia.
Internetowy sklep Jaka Oliwa oferuje wysokiej klasy oliwy z pierwszego tłoczenia w cenie na każdą kieszeń!
Nie ulega wątpliwości, że podczas zakupu należy zwracać uwagę na pochodzenie oliwy z pierwszego tłoczenia oraz przyznane produktowi certyfikaty, co dobitnie pokazuje konsumentom, że mają oni do czynienia z produktem wysokiej klasy, który jest w pełni bezpieczny dla zdrowia, a przy tym jego spożycie wiąże się z dostarczaniem organizmowi szeregu składników odżywczych o działaniu prozdrowotnym. Dlatego internetowy sklep Jaka Oliwa oferuje wysokiej klasy hiszpańskie oliwy na każdą kieszeń – zachęcamy do zapoznania się z kilkoma przykładowymi produktami z naszego asortymentu:
- Oliwa 250 ml Extra Virgin BIO w cenie 50 zł to doskonała propozycja dla degustatorów – ma wyczuwalne nuty owocowe, w tym bananów, zielonych jabłek, ale także migdałów oraz pomidorów.
- Oliwa hiszpańska extra virgin 2 l w cenie 152 zł polecana jest osobom, które na co dzień używają sporo oliwy, produkt ten sprawdzi się również do wykorzystania w lokalach gastronomicznych. Wyrafinowany smak i aromat sprawia, że świetnie komponuje się z mięsami, rybami oraz warzywami.
- Hiszpańska oliwa Extra Virgin 3 l, odmiana Picual w cenie 220 zł to produkt absolutnie wyjątkowy, bowiem to płynne złoto ma wyrazisty, zielony kolor, który zawdzięczamy owocom odmiany Picual, które zbierane są na początku zbiorów. Wyjątkowy smak oraz wysoka zawartość składników odżywczych wynika z rozlewania oliwy bez jej filtracji, dzięki czemu wszelkie drogocenne substancje są w pełni zachowywane.
Zachęcamy do śledzenia naszej oferty, ponieważ dostępność, jak i cena wymienionych wyżej produktów może się różnić.
Zobacz produkty z naszej oferty i przeczytaj także inne wpisy blogowe:
- Oliwa z wczesnych zbiorów - dlaczego jest wyjątkowa?
- Czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia?