Czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia?
Specjaliści z całego świata, w tym dietetycy i technolodzy żywności są zgodni co do tego, że oliwa z pierwszego tłoczenia doskonale sprawdza się do smażenia. Wynika to z faktu stabilności chemicznej tego rodzaju tłuszczu. Wpływ na to mają przede wszystkim przeciwutleniacze, które sprawiają, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wpływa na proces smażenia potraw, zachowując ich walory odżywcze i zdrowotne.
Co równie istotne, przeciwutleniacze mają istotne znaczenie z punktu widzenia profilaktyki antynowotworowej – smażenie produktów spożywczych wzbogaca bowiem dania o składniki, które chronią przed zachorowaniem na nowotwory.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia również z uwagi na fakt, że w swoim składzie zawiera kwas oleinowy, zaliczany do grupy kwasów omega-9, czyli jednonasyconego kwasu tłuszczowego, którego cechą charakterystyczną jest odporność na utlenianie. W związku z czym sprawdza się do przyrządzania potraw znacznie lepiej niż olej pozyskiwany z nasion słonecznika, soi, czy orzechów.
Badania naukowe wskazują, że oliwa z pierwszego tłoczenia extra virgin nadaje się do podgrzewania w większej temperaturze, ale bez uwalniania się wolnych rodników. Ponadto ze względu na wysoką odporność na degradację oksydacyjną i niską zawartość tłuszczów trans, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadaje się do ponownego wykorzystania podczas smażenia, na przykład mięs, czy grillowanych warzyw. Wspomniany tłuszcz ma niski punkt dymienia, dlatego smażenie produktów spożywczych na oliwie z pierwszego tłoczenia wpływa na pozytywną kondycję serca, ponieważ zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, wspomagając jednocześnie procesy metaboliczne, dlatego taki sposób smażenia polecany jest osobom będącym na diecie redukcyjnej.
Tradycyjne hiszpańskie potrawy, które przyrządza się poprzez smażenie na oliwie z pierwszego tłoczenia
Smażenie potraw na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia ma zdrowotne podstawy, jednak jest to także część kuchni śródziemnomorskiej. W ten sposób powstają dania o wybornym smaku, czego doskonałym przykładem jest patatas a la pobre, klasyczne danie kuchni iberyjskiej, które opiera się na ziemniakach, papryce, cebuli, occie winnym, a także oliwie z pierwszego tłoczenia extra virgin, na której przeprowadza się głębokie smażenie ziemniaków.
Jaka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ze sklepu internetowego Jaka Oliwa sprawdzi się do smażenia?
Do codziennego smażenia dań doskonale sprawdza się wysokiej klasy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, dostępna w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa. Doskonałym wyborem może okazać się oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin Los Omeya odmiana Picual 500 ml, która charakteryzuje się łagodną pikantnością oraz wyczuwalnymi nutami trawiasto-owocowymi, co z pewnością wzbogaci smak smażonych mięs i warzyw. Polecamy także oliwę z pierwszego tłoczenia Coupage 250 ml z Haciendy Guzman, pozyskiwaną z 3 różnych odmian owoców, która z pewnością dopełni smaku klasycznych dań kuchni hiszpańskiej.
Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj także inne wpisy blogowe:
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Jak pachnie oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia?