Zakup oliwy z pierwszego tłoczenia ma istotne znaczenie dla naszej diety, są to bowiem produkty o działaniu korzystnym dla naszego zdrowia, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego, wpływa także na wspomaganie procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie. Kluczem do wyboru odpowiedniego produktu jest to, czy posiada on informację „extra virgin”, co oznacza, że jest to oliwa z pierwszego tłoczenia.

Jak tak naprawdę pachnie dobra oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia? Specjaliści wskazują, że już po otwarciu butelki powinny być wyczuwalne nuty świeżo skoszonej trawy oraz ziół. Znacznie głębsze nuty zapachowe można wyczuć podczas odpowiednio prowadzonej degustacji.

Oliwę dobrze jest nalać do przezroczystego kieliszka – takie naczynie chwyta się w dłoń tak, aby jej ciepło delikatnie ogrzało znajdującą się w środku oliwę, a drugą ręką zakrywa się wierzch, aby zatrzymać wewnątrz jak najwięcej zapachu dobrej oliwy. W ten sposób możliwe jest wyczucie również innych nut aromatycznych, w tym owoców i warzyw, na przykład dojrzewających w słońcu czerwonych pomidorów, szpinaku, jabłek, bananów i cytrusów, a także subtelne aromaty bakalii, w tym migdałów. Oprócz zapachu warto także produkt spróbować – powinien być on lekko pikantny i delikatnie gorzkawy – taka ocena pozwala jednoznacznie stwierdzić, że mamy do czynienia z oliwą extra virgin z pierwszego tłoczenia.

Zapach oliwy z pierwszego tłoczenia to klucz do wyboru wysokiej klasy produktu

To, jak pachnie oliwek z pierwszego tłoczenia ma istotne znaczenie w procesie zakupowym. Ocena organoleptyczna tego rodzaju produktów wskazuje nam bowiem, że mamy do czynienia ze świeżym i co ważne, bezpiecznym do spożycia produktem. Jeżeli po otwarciu butelki będzie wydobywał się ostry, drażniący i nieprzyjemny zapach, pewnym jest, że oliwa z pierwszego tłoczenia jest zjełczała i nie nadaje się do spożycia. Towarzyszy temu także kolor, który przybiera ton lekko pomarańczowy. Można zatem stwierdzić, że zapach oliwy z pierwszego tłoczenia sygnalizuje nam także to, że nadaje się ona do spożycia.

Gdzie znaleźć wyśmienitą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin o wybornym smaku i aromacie?

Internetowy sklep Jaka Oliwa oferuje szeroki wybór hiszpańskich oliw tłoczonych na zimno, przez co zyskują one etykietę produktu „extra virgin”. Zachęcamy do zapoznania się z przykładowymi wariantami tego płynnego złota, które różnią się pod względem zapachu, w tym między innymi z:

  • Hiszpańską oliwą Hojiblanca, która ma średni poziom pikantności, w jej zapachu wyczuwalny jest aromat świeżo skoszonej trawy oraz dojrzałych pomidorów.
  • Oliwą hiszpańską Arbequina o wyraźnie słodkim smaku oraz wyczuwalnym zapachem owoców, głównie bananów.
  • Hiszpańską oliwą Manzanilla, która ma zapach zielonych owoców, głównie jabłek, pomidorów i dojrzałych bananów. To idealny wybór dla osób, które szukają owocowo-wytrawnych produktów.

Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj inne artykuły blogowe:

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek BIO

- Oliwa z oliwek do picia

- Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia?

- Czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowa?