Oliwy 5 l
Oliwa 5 l – najlepsze rozwiązanie dla gastronomii
Płynne złoto, czyli oliwa z oliwek 5 l to wysokiej klasy produkt spożywczy, który cechuje wyborny smak w połączeniu z unikatowym aromatem, nadawanym przyrządzanym daniom. Z tego powodu jest to niezbędny produkt w każdym lokalu gastronomicznym – w restauracjach, pubach, ale także w hotelach, gdzie przygotowywane są dania dla gości. Do jednych z najbardziej cenionych produktów należy między innymi włoska oliwa z oliwek 5 l, jednak warto dokładnie zaznaczyć, że tego rodzaju produkty produkowane w całym rejonie Basenu Morza Śródziemnego charakteryzują się unikatowym smakiem i bogactwem składników odżywczych.
Bardzo dobrym produktem są tutaj hiszpańskie oliwy extra virgin 5 l, które są chętnie wybierane przez szerokie grono restauratorów. Dobrym przykładem jest dostępna w naszej ofercie hiszpańska oliwa extra virgin Vallejo o pojemności 5 l, zapakowana w gustowną, zdobiona puszkę wyposażoną w poręczny uchwyt, który ułatwia przenoszenie, jak i dozowanie oliwy. Wśród zalet wspomnianego produktu należy wymienić fakt, iż jest on produkowany metodą tłoczenia na zimno z owoców jednej odmiany – Picual, która charakterystyczna jest dla regionu Andaluzji.
Naszą oliwę extra virgin w puszkach 5 litrów cechują wyczuwalne nuty trawiaste w połączeniu z aromatem karczocha, liści fig w zestawieniu z łagodną pikantnością. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza do smażenia.
Jak wybrać odpowiednią oliwę z oliwek 5 l?
Wysokiej jakości oliwa z oliwek 5 litrów to podstawa każdej kuchni. Kluczem do sukcesu jest upewnienie się co do kilku cech produktu. Po pierwsze, po otwarciu musi mieć on świeży, nieco trawiasty aromat. W przypadku, gdy po otwarciu można wyczuć ostry, nieprzyjemny zapach możemy być pewni, że produkt nie nadaje się do spożycia. Po drugie – smak. Dobra oliwa po nalaniu do kieliszka powinna mieć żółto-zielony kolor, a w smaku powinna być świeża i powodować uczucie lekkiego mrowienia na końcu języka. Subtelna pikantność to cecha dobrej i świeżej oliwy.
Ile kosztuje dobra oliwa extra virgin o pojemności 5 l i gdzie są znaleźć?
Oliwa z oliwek extra virgin 5 l to często wybierany przez restauratorów produkt z uwagi na fakt, iż jest wykorzystywany w dużych ilościach w kuchniach, chociażby do marynowania mięs, ryb oraz warzyw, do ich smażenia, czy przygotowania sosów i dressingów. Warto w tym miejscu wskazać także na cenę dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia 5 l. Dla wysokiej jakości dań kluczowe jest wykorzystywanie najlepszych składników, w tym oliwy, która wzniesie dania na wyższy poziom.
Specjaliści dokładnie wskazują, że nie należy oszczędzać na tego typu produktach – warto wspomnieć, iż ceny najlepszych oliw extra virgin z pierwszego tłoczenia w butelkach o pojemności 5 litrów rozpoczynają się już od kilkudziesięciu złotych za litr. W internetowym sklepie Jaka Oliwa można znaleźć szeroki wybór produktów, w tym wyśmienite oliwy z oliwek w 5-litrowe w cenie około 280 złotych. Jednocześnie wskazujemy, iż podana cena, jak i dostępność produktów może się różnić, dlatego zachęcamy do monitorowania oferty na naszej stronie internetowej.
Zobacz także inne produkty z naszej oferty:
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Oliwa z wczesnych zbiorów - dlaczego jest wyjątkowa?
- Hiszpańska oliwa AOVE - co oznacza ten skrót?
- Czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia?