Zastanawiasz się, co oznacza hiszpańska oliwa AOVE? To określenie najlepszej jakości produktu. AOVE jest skrótem od słów Aceite de Oliva Virgen Extra, czyli oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Taki produkt w 100% składa się z czystego soku z oliwek. Do niedawna tym określeniem posługiwali się wyłącznie profesjonaliści, jednak obecnie jest ono coraz chętniej używane przez smakoszy, którzy są świadomymi konsumentami.

Oznaczenie oliwy AOVE jest istotne podczas zakupów, po to, by zyskać pewność, że kupujesz najlepszy gatunkowo produkt z pierwszego tłoczenia na zimno, nie mieszankę z oliwą rafinowaną, która ma w sobie mniej cennych wartości odżywczych.

Czym różni się hiszpańska oliwa AOVE od oliwy rafinowanej?

Warto wiedzieć, jakie są różnice między oliwą AOVE a oliwą rafinowaną. Wówczas znacznie łatwiej będzie Ci podjąć wybór, który składnik najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.

  1. W oliwie z pierwszego tłoczenia na zimno znajdziesz więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i innych niezbędnych kwasów tłuszczowych - omega 3 i omega 6,
  2. Oba kwasy tłuszczowe- omega 3 i omega 6 - pomagają w walce z cholesterolem, zapobiegają rozwojowi chorób wieńcowych, udarów mózgu, nowotworów.
  3. Rafinowana oliwa jest za to bogatsza w kwasy omega 9 i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
  4. W oliwie AOVE jest więcej witaminy E, czyli cennego przeciwutleniacza.
  5. W oliwie z pierwszego tłoczenia znajduje się więcej fitosteroli.

Dlaczego warto wybrać oliwę AOVE?

Dlaczego warto wybrać oliwę extra virgin? Powodów jest przynajmniej kilka. Tak naprawdę, każdy smakosz doceni inne jej walory. Rozmawiając o hiszpańskiej oliwie AOVE, możemy wspomnieć o aspektach, które wpływają na jej wyjątkowość:

- metodzie ekstrakcji, która nie wykorzystuje środków chemicznych ani ciepła, co zapewnia naturalny smak,

- jakości oliwek - wybierane są tylko te zebrane w odpowiednim czasie w sezonie,

- niskiej kwasowości, często nawet < 0,8%,

- bogatym smaku i aromacie,

- walorach prozdrowotnych,

- szerokim zastosowaniu w kuchni - oliwa sprawdzi się do dań na zimno i ciepło.

Naturalny tłuszcz z oliwek stosuje się w przygotowywaniu sałatek, dipów, marynat, pieczywa i pizzy oraz rozmaitych potraw gotowanych i smażonych.

Co możemy Ci polecić?

W naszej ofercie znajdziesz niejedną oliwę extra virgin z pierwszego tłoczenia na zimno. Dzięki temu, że wybór jest stosunkowo szeroki, możesz zaznajomić się ze smakiem różnych opcji, by ostatecznie wybrać tę, która najlepiej wpisuje się w Twój gust kulinarny. Pamiętaj, że regularnie spożywana oliwa jest źródłem witamin, a te są istotne dla zdrowia. Z tego powodu warto wprowadzić ją do codziennie spożywanych potraw. Możemy zasugerować Ci wybór Oliwy Extra Virgin Gold 500 ml pochodzącą ze słoweńskiej Istrii. Jej znakiem rozpoznawczym jest smak - średnia goryczka, lekka pikantność i wyborny aromat. Z pewnością przypadnie Ci też do gustu Oliwa Extra Virgin Poison 500 ml. Ten miks kilku odmian oliwek o bardzo intensywnym smaku nadaje się m.in. do steków z wołowiny, tatara, czy innych dań, których charakter chcesz wzbogacić o odrobinę pikantności.

Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj także inne wpisy blogowe:

- Oliwa z oliwek

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Oliwa z pierwszego tłoczenia

- La Belle Iloise

- Czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia?

- Jak pachnie oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia?

- Czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowa?