Oliwa z wczesnych zbiorów - dlaczego jest wyjątkowa?
Oliwa z wczesnych zbiorów wyróżnia się zieloną barwą ze względu na dużą zawartość chlorofili. Jej zapach i smak przywodzą na myśl nuty ziela i świeżych owoców. Warto wiedzieć, że oliwa z wczesnych oliwek odznacza się większą intensywnością niż olej z dojrzałych owoców. Jest także pikantniejsza i bardziej gorzka. Co jeszcze może Cię zaciekawić?
- Oliwa zielona (verde) ma niższy stopień kwasowości i poziom nadtlenków,
- wczesna oliwa ma wyższe stężenie polifenoli i naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu ma korzystniejszy wpływ na zdrowie.
Jak powstaje zielona oliwa z oliwek?
Najlepszym okresem na zbiór młodych, zielonych i niedojrzałych jeszcze oliwek, które służą do wyrobu oliwy verde, jest koniec września lub początek października. Ważne jest to, że za decyzję, czy dany owoc jest już odpowiedni do produkcji oleju, muszą podjąć specjaliści, którzy zbierają je ręcznie. Jest to ciężka praca, która pozwala smakoszom cieszyć się z najwyższej jakości oliwy z wczesnych zbiorów. Warto zdawać sobie sprawę także z tego, że oliwki nie lubią wysokich temperatur, a te są codziennością w Hiszpanii. Dlatego też zbiera się je w nocy lub o świcie, aby uniknąć ciepła podczas transportu. Kolejnym utrudnieniem jest to, że wczesne owoce pozwalają na uzyskanie mniejszych ilości soku, przez co potrzebnych jest ich po prostu więcej.
Dlaczego warto wybrać naszą oliwę z wczesnych zbiorów?
Oliwa z wczesnych zbiorów to nasza duma. To produkt najwyższej jakości o wyjątkowym smaku. Znajdziesz u nas niejedną butelkę tego wyjątkowego tłuszczu, który sprawdza się w kuchni jak żaden inny. Co konkretnie możemy Ci polecić?
- Oliwę Extra Virgin 500 ml, La Marulla, Andaluzja produkowaną w ponad 200-letnim andaluzyjskim gaju, który powstał w 1878 roku. Odmiana Premium Hojiblanca, którą polecamy, powstała z owoców zebranych w październiku, a jej ekstrakcja przebiegła w temperaturze 22 stopni. Ten rodzaj oliwy odznacza się wonią sadu z nutą zielonych pomidorów, natomiast aromat kojarzy się ze świeżo ściętą trawą.
- Oliwę Extra Virgin BIO, Hojiblanca, Hacienda Guzman produkowaną przez oliwiarnię z ponad 500-letnią tradycją z zielonych oliwek zebranych w październiku. Ten produkt odznacza się wyraźnie owocowym smakiem i aromatem z nutami zielonych jabłek, ziół i orzechów. Oliwę extra virgin tłoczy się na zimno, jedynie w procesie mechanicznym.
- Oliwę Extra Virgin BIO, Hacienda Guzman, Coupage posiadającą certyfikat wydany przez Andaluzyjski Instytut Ekologiczny. To połączenie trzech najlepszych gatunków oliwek zebranych w październiku, starannie wyselekcjonowanych przez doświadczonych ekspertów. W smaku wyczuwalne są nuty banana, migdałów, zielonych jabłek i pomidorów.
To tylko przykładowe propozycje - znajdziesz ich u nas znacznie więcej. Oferujemy oliwy z oliwek extra virgin, oliwy do picia, oliwy do smażenia oraz warianty smakowe. Każda z nich to uosobienie wysokiej jakości, wybornych aromatów i smaku.
Sprawdź produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe:
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Hiszpańska oliwa AOVE - co oznacza ten skrót?
- Czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia nadaje się do smażenia?
- Jak pachnie oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia?