Tapas – jak przygotować regionalne przysmaki prosto z Hiszpanii?

Tradycja przygotowywania i spożywania tapas są nieodłącznym elementem hiszpańskiej kultury kulinarnej. W ten sposób Hiszpanie celebrują czas spędzany wspólnie w gronie rodziny oraz przyjaciół. Tapas to niewielkie przekąski, których przygotowywanie jest bardzo szybkie, a ich smak jest wyborny. W poniższym wpisie prezentujemy najpopularniejsze iberyjskie przekąski oraz przepisy na ich przygotowanie – zachęcamy zatem do lektury!

Najprostsze tapas do przygotowania w kilka minut

Istnieje kilka wybornych tapas, których przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jest to świetna wskazówka w przypadku niespodziewanych wizyt gości, gdy mamy niewielką ilość czasu na przyrządzenie czegoś wyśmienitego. Warto wymienić tutaj przede wszystkim deski serów hiszpańskich, zwłaszcza w zestawieniu z owocami, na przykład figami, czy z owocowymi przetworami.

Doskonałym wyborem okaże się tutaj zwłaszcza ser owczy Manchego o wyrazistym smaku i aromacie. Dodatkowo można wzbogacić taką deskę o wyborne wędliny. Świetnie sprawdzi się dostępna w naszej ofercie szynka Jamon Serrano dojrzewająca ponad 18 miesięcy. Jest ona pokrojona w długie i cienkie plastry, dzięki czemu są gotowe do podania na przykład w formie finezyjnych różyczek w otoczeniu oliwek lub winogron.

Pomysły na tapas w formie kanapek

Najpopularniejszymi przekąskami hiszpańskimi są niewielkie kanapki, przyrządzanie na bazie lokalnego pieczywa, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj bagietka. Należy ją pokroić na dosyć cienkie kromeczki, skroić dobrą oliwą z oliwek i zgrillować na złoto. W tym przypadku dobór dodatków jest dowolny – jednak im więcej składników, tym więcej różnorodności na stole. Takie tapas można przyrządzić na kilka różnych sposobów:

  • Kanapka El Pan Tomacato to jeden z najbardziej znanych tapas. Ich bazą są dojrzałe, czerwone pomidorów, które ściera się na tarce i dodaje się do nich sól, pieprz oraz oliwę. Następnie rozsmarowuje się ją na pieczywie.
  • Kanapki z chorizo to wyśmienite tapas pełne umami. Do ich przyrządzenia należy wykorzystać pokrojone na plasterki chorizo, które przesmaża się na suchej patelni, a następnie kładzie na pokrojonej bagietce w towarzystwie sera.
  • Kanapki z sardynkami to kolejna świetna propozycja. Do jej przygotowania wystarczy wykorzystać sardynki w puszce z oliwą lub z pomidorami i umieścić je na grillowanym pieczywie.

Najlepsza oliwa z oliwek – niezbędny składnik hiszpańskich tapas

Hiszpańska oliwa z oliwek jest niezbędnym składnikiem każdego tapas. Ten drogocenny tłuszcz jest bowiem nośnikiem smaku, a dodatkowo jego nuty aromatyczne dodają wyjątkowych akcentów smakowych wszystkim przekąskom. Doskonale sprawdzi się między innymi dostępna w naszej ofercie oliwa extra virgin Hojiblanca z wyczuwalnymi świeżymi aromatami trawy, karczocha i pomidora. Jest ona lekko pikantna i dobrze komponuje się z owocami morza i rybami, sprawdza się również do marynowania mięs. Uniwersalnym rozwiązaniem jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Coupage, powstająca z tłoczenia owoców trzech różnych odmian. Dzięki temu sprawdzi się w każdym tapas, ale także w daniach głównych.

Poznaj produkty z naszej oferty i przeczytaj także inne wpisy blogowe:

- Oliwa z pierwszego tłoczenia

- La Belle Iloise

- Hiszpańska ośmiornica w tapas

- Jakie tapas na ciepło są przyrządzane najczęściej?

- Pinchos – co to takiego i czym różnią się od tapas?

- Jak przygotować hiszpańskie tapas na przyjęcie?