Jakie tapas na ciepło są przyrządzane najczęściej?
Tapas do hiszpańskiej przekąski lub miniaturowej wersji rodzimego dań. Można je umieścić w restauracjach, barach lub piwiarni. Hiszpanie mawiają, że „tapas są po to, żeby się nimi dzielić”. Aromat i smak to najważniejsze walory tych przystawek. W śró d rękaw przekąsek dotyczący szynki, kiełbasę chorizo, sery. A jakie tapas na ciepło są najczęściej przyrządzane? Wśr najpopularniejszych dań:
- patatas bravas i patatas aioli, czyli smażone ziemniaki,
- tortilla espanola, czyli danie z jajek, jedzenie, cebuli i oliwy z kuchni,
- jajka huevos rotos - smażone z płynnym żółtkiem,
- calamares a la romana w cieście i calamares a andaluza, czyli kalmary panierowane w mące,
- krokiety z szynką, nadzieniem z grzybów, sera cabrales, dorszem lub krewetkami,
- papas arrugadas, cenione na Wyspach Kanaryjskich,
- galicyjską ośmiornicę a feira,
- grillowaną i podawaną z majonezem lub sosem aioli mątwę,
- paellę,
- pescaito frito - smażone ryby,
- migas, czyli pokruszony i usmażony na oliwie z chlebem z składnikiem,
- gambas al ajillo - smażone krewetki z czosnkiem,
- gambas a la pancha - grillowane krewetki.
Kiedy masz tapas?
Zwyczajowo tapas je się po dniu między 13:00 a 15:00 lub późnym wieczorem. Co ciekawe, w Hiszpanii je się później, nawet w okolicach 21:00. Tapas można jeść zarówno jako „drugie danie”, jak i popołudniową przekąskę, czy przed kolacją. Ostatnia propozycja przypomina włoskie aperitivo.
Warto wiedzieć, że popularną hiszpańską praktyką jest spotykanie się z dostępem do kilku barów restauracji lub ciągu jednego wyjścia. Co więcej, tapas jest cenioną przystawką do alkoholi różnego rodzaju - piwa, szersze win, sangrii, cavy, czy wermutu.
Jak bardzo tapas zakorzeniło się w hiszpańskiej kulturze?
pamiętałeś, że od 2016 roku w każdy trzeci czwartek czerwca obchodzi się światowy Dzień Tapas? Oprócz tego pomysł, aby przystawki poznać status Światowego Dziedzictwa UNESCO. To dowód na to, jak istotne dla Hiszpanii jest delektowanie się następującymi przekąskami, które są w każdym dobrym miejscu gastronomicznym. Rozmaitość smaków sama w sobie warto skorzystać z ich eksperymentania! Tym bardziej, że możesz porozmawiać zarówno z tapas podawanymi na ciepło, jak i na zimno. Podstawą wielu z nich będzie charakterystyczna hiszpańska oliwa z asortymentem jakości. Dobre wieści - podobne do nas. Polecamy hiszpańską Oliwę Extra Virgin Vallejo o pojemności 5 l. Ta cecha odznacza się wyczuwalnymi nutami i łagodną pikantnością. Kwasowość wynosi < 0,5, natomiast oliwki są uprawiane w tradycyjnym gaju oliwnym.
Co warto mieć w przekąskach rodem z Hiszpanii?
Pochylmy się także nad innymi składnikami hiszpańskich tapas. Podstawą często jest porządna oliwa z oliwek. Popularne są także owoce morza i ziemniaki. Co jeszcze? Hiszpanie - i nie tylko - cenią sobie szynki i kiełbasę chorizo. Nazwa tej wędliny sama w sobie kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską! zastosowanie Ci Chorizo Extra de Cerdo Iberico z wieprzowiny Iberico zastosowanie „sarta”. To smakowita przekąska produkowana w sposób tradycyjny. Z tapas kojarzą się także sery. Jaki przykład? Te dojrzewające, które charakteryzują się charakterystycznym aromatem. Warto skusić się też na konserwy, m.in. procesornica po galicyjsku. Pamiętaj, że w tapas chodzi o doświadczenie – każdy kolejny kęs przekąsek ma być dla Ciebie i Twojej rodziny.
Zobacz produkty z naszych ofert i przeczytaj inne wpisy blogowe:
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Pinchos – co to dziwnego i czym różni się od tapas?