Jak powinna smakować dobra oliwa?
Wysokiej jakości oliwa z oliwek powinna cechować się wyjątkowym aromatem, który różni się w zależności od odmiany owoców, a także regionu, gdzie ona powstaje. Najlepsze produkty spożywcze wyróżniają się następującymi cechami:
- Dobra oliwa z oliwek ma delikatny, naturalny i świeży smak z wyczuwalnym aromatem owoców. Może być nuta zielonych jabłek, zielonych bananów, ale także świeżo skoszonej trawy, ziół lub innych charakterystycznych dla danej odmiany smaków owocowych.
- Świeża, dobra oliwa ma także wyczuwalną goryczkę i pikantność. Wspomniane cechy wynikają z zawartości naturalnie występujących polifenoli. W produktach najwyższej klasy zarówno goryczka, jak i pikantność są odpowiednio zbalansowane, dzięki czemu pod względem smaku odpowiadają szerokiej grupie konsumentów.
- Wysokiej jakości oliwa z oliwek powinna mieć harmonijny i zrównoważony smak, bez wyczuwalnej kwasowości.
- Dobra oliwa powinna zostawiać lekki, niezbyt tłusty posmak na ustach. Jeżeli wyczujemy ostry, nieprzyjemny posmak, jest to sygnał, że oliwa uległa zepsuciu.
Inne cechy wpływające na jakość oliwy
Powyższe parametry pozwalają za pomocą zmysłu węchu i smaku ocenić, czy dana oliwa z oliwek jest wysokiej jakości. Wpływ na to mają także inne czynniki, wśród których wymienia się między innymi:
- Sposób produkcji – dobre tłuszcze roślinne powstają w wyniku pierwszego tłoczenia owoców, nie są także poddawane procesom konserwującym, które mogą wpływać na utratę wielu cennych składników odżywczych.
- Rodzaj zastosowanego opakowania – dobrą oliwę możemy poznać także po tym, że zapakowana jest w ciemne, na przykład brązowe lub zielone butelki ze szczelnym zamknięciem. Dzięki temu ogranicza się dostęp powietrza, a także promieni słonecznych, co mogłoby wpływać na utlenianie tłuszczu, a tym samym wyraźne pogorszenie jego smaku.
Jeżeli oliwa z oliwek ma wyczuwalny kwaśny, czy metaliczny posmak, może to oznaczać, że mogło dojść do błędów w procesie produkcji. Takiego tłuszczu nie należy spożywać, ponieważ może on wpływać na pogorszenie aromatu dań, do których dodamy takiej oliwy.
Postaw na uznane produkty od renomowanych producentów
Warto degustować oliwy, aby upewnić się, jaki produkt będzie odpowiadał naszym preferencjom. Świeży, ziołowo-owocowy aromat świadczy o tym, że taki artykuł jest wysokiej jakości. Kolejnym wyznacznikiem są także przyznawane nagrody, pokazujące, że oliwa została doceniona przez profesjonalnych degustatorów. Dotyczy to między innymi hiszpańskich produktów z Hacjendy Guzman, które można znaleźć w ofercie naszego sklepu internetowego. Każdy konsument znajdzie u nas płynne złoto pozyskiwane z oliwek Hojiblanca, Arbequina i Manzanilla o bogatym bukiecie aromatów, który sprawdzi się m.in. w sałatkach oraz grillowanych daniach na bazie mięs, ryb oraz warzyw.
Zobacz dostępne produkty i zapoznaj się z innymi wpisami blogowymi:
- Oliwa z oliwek do smażenia i sałatek