Połączenie oliwy z oliwek z cytryną jest jednym z najlepszych w kuchni, ponieważ oba składniki dobrze łączą się ze sobą, co pozwala na uzyskanie emulsji do sosów, ale można także pić ją na czczo. Takie połączenie znane jest w kuchni śródziemnomorskiej, co ma istotne znaczenie także dla naszego zdrowia:

  • Oliwa z oliwek z cytryną wykazuje korzystne działanie dla naszego układu pokarmowego, zwłaszcza wątroby, ponieważ pozwala odciążyć ten narząd, oczyszczając organizm z toksyn.
  • Picie takiej mieszanki przyspiesza nasz metabolizm. Jest ona źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowy. Powodują one uczucie sytości, co pomaga w kontrolowaniu naszego apetytu.
  • Połączenie soku z cytryny z dobrą oliwą z oliwek wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego polecana jest osobom z obniżoną odpornością, chorobami układu sercowo-naczyniowego, czy osobom zmagającym się z przewlekłym przemęczeniem.

Możemy na czczo wypić łyżkę oliwy z dodatkiem kilku kropel cytryny, odczekać około 30 minut, a następnie zjeść lekkostrawny, pełnowartościowy posiłek. Taka mieszanka doskonale sprawdza się także do polewania sałat. Dzięki temu zyskujemy także jeszcze jedną korzyść – w wielu warzywach obecne są witaminy rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach, dlatego taki dodatek pozwala znacznie lepiej przyswoić korzystne dla naszego zdrowia składniki odżywcze.

Oliwa z oliwek z cytryną wzbogaci smak potraw

Spożywanie oliwy z oliwek pomaga w prawidłowym utrzymaniu masy ciała. Ponadto doskonale sprawdza się także w różnego rodzaju daniach, których smak z pewnością zostanie wzbogacony:

  • Oliwa z oliwek z cytryną może być używana, jako baza do delikatnych i smakowitych dressingów do sałatek. Jej cytrynowy aromat doda sałatom orzeźwiający smak.
  • Dodanie oliwy z oliwek z cytryną do marynaty nadaje mięsu i rybom subtelny smak cytrynowy i pomaga w ich przygotowaniu. Można ją stosować do marynowania kurczaka, ryb, krewetek, czy warzyw przed grillowaniem lub pieczeniem.
  • Oliwa z oliwek z cytryną może być również używana jako składnik różnych sosów i dipów. Można dodać ją do sosu do makaronu, sosu czosnkowego, hummusu, czy guacamole, aby dodać im nieco świeżości.
  • Kilka kropel roślinnego tłuszczu i soku z cytryny wzbogaci aromat gotowych potraw. Można ją skropić na gotowe danie tuż przed podaniem, aby uzyskać głębszy smak z cytrusowym finiszem.
  • Oliwa z oliwek z cytryną może być używana w sałatkach owocowych jako składnik dressingów, można nimi także polać desery, na przykład lody (w tym sorbety), czy tiramisu. Dzięki temu desery zyskają na lekkości.

Wybierz oliwę extra virgin o wysokich właściwościach prozdrowotnych

Do picia oliwy z oliwek z cytryną najlepiej sprawdzają się produkty extra virgin, które dostępne są w ofercie internetowego sklepu Jaka Oliwa. Do picia na czczo polecamy między innymi hiszpańską oliwę Hojiblanca o aromacie świeżej, skoszonej trawy o lekko pikantnym smaku. Rewelacyjnie komponuje się z sokiem z cytryny, ponadto można ją zastosować także do sałatek, dobrze komponuje się również z grillowanymi mięsami.

Poznaj inne produkty z naszej oferty i przeczytaj wpisy z naszego bloga:

- Oliwa z oliwek

- Oliwa z oliwek do picia

- Hiszpańska oliwa z oliwek

- Hiszpańka oliwa Verdial

- Z czym jeść szynkę Serrano?

- Na czym smażyć żeby było zdrowo?