Czy oliwa z oliwek nadaje się do pieczenia?
Oliwa z oliwek nadaje się do pieczenia, ale warto wiedzieć, że ma nieco inny smak i właściwości w porównaniu z masłem, czy innymi olejami roślinnymi, na przykład rzepakowym, czy słonecznikowym, które stosowane są najczęściej do przyrządzania wypieków, takich jak chleb, ciasto, ciasteczka, a nawet warzywa i mięsa. Jednak podczas wyboru określonego rodzaju tłuszczu dobrze jest zwrócić uwagę na poniższe zalecenia:
- Każda oliwa z oliwek ma własny smak, który może nadawać specyficzny aromat pieczonych potraw. Najlepiej sprawdzą się tłuszcze klasyfikowane, jako delikatne lub łagodne, które dopełnią bukiet aromatów, ale go nie zdominują.
- Oliwa z oliwek ma niższą temperaturę dymienia, niż niektóre oleje, co oznacza, że zacznie się dymić i rozpadać się na składnik smoliste, jeśli podgrzana jest do zbyt wysokiej temperatury. Dlatego zaleca się pieczenie potraw w temperaturach, które nie przekraczają temperatury dymienia oliwy z oliwek (zazwyczaj około 190-210°C).
- Oliwa z niektórych jest szczególnie dobra do gotowania warzyw, które nadają im przyjemny smak i chrupiącą jakość. Można również jej do pieczenia chleba, ciast czy ciasteczek.
Jak wykorzystać oliwę z oliwek do pieczenia?
Oliwa z oliwek rewelacyjnie sprawdza się w kuchni do przyrządzania różnego rodzaju potraw, także tych pieczonych:
- może być używana jako zamiennik innych tłuszczów w przepisach, które wymagają tłuszczu do pieczenia. Można używać ją do wypieków, ciast, chleba, muffinek i innych potraw, co stanowi świetną alternatywę dla osób będących na diecie wegańskiej, które szukają dobrego zamiennika dla masła.
- Świetnie sprawdza się do smarowania blach i foremek silikonowych, co zapobiega przywieraniu potraw podczas pieczenia, ułatwia także ich wyjęcie z formy. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia oliwy, brzegi potraw nie będą przypalone.
- Jeżeli chcemy, aby oliwa z oliwek podbijała smak potraw, warto jest ją dodawać na sam koniec, gdy wyciągniemy danie z piekarnika. Taki dodatek nieco odświeży aromat dań.
Jaka oliwa z oliwek najlepiej sprawdzi się do pieczenia?
Do pieczenia najbardziej sprawdzają się oliwy extra virgin, o wysokiej zawartości polifenoli i witamin, a także niskim poziomie kwasowości. Szczególnie polecamy produkty z internetowego sklepu Jaka Oliwa. Do pieczenia dobrym wyborem będzie oliwa z oliwek Arbequina, charakteryzująca się aromatem owoców, w tym bananów oraz migdałów, co warto wykorzystać w słodkich wypiekach – ciasteczkach, tartach, czy ciastach drożdżowych.
Sprawdź produkty z naszej oferty i przeczytaj inne wpisy blogowe: